България вече има 10 квоти за олимпийските игри в Париж, които ще се проведат следващото лято. Вчера Боряна Калейн спечели два сребърни медала на Световното първенство по художествена гимнастика във Валенсия и донесе на страната ни и втора квота в индивидуалното. 

Така гимнастиката ни вече е с пълен набор квоти - две в индивидуалното и една при ансамблите. Квотите не са поименни, но се очаква в индивидуалното да ни представят Боряна Калейн и Стилияна Николова, ако няма непредвидени обстоятелства.

Страната ни вече има три визи и за олимпийския боксов турнир - на Станимира Петрова и Светлана Станева при жените, както и на Хавиер Ибанес при мъжете. Две са квотите на българското плуване - Петър Мицин ще участва на 400 и 800 метра свободен стил, докато Йосиф Миладинов ще стартира на 100 метра бътерфлай. 

Другите две квоти на България са в спортната стрелба - Антоанета Костадинова се класира за 25 метра пистолет, а Самуил Донков - на 10 метра пистолет.

Все още предстои да се изиграят голяма част от квалификационните турнири в различните спортове, включително в борбата и вдигането на тежести, които са традиционно силни за България. В борбата квоти ще се раздават на Световното първенство в Белград, което ще се проведе между 16 и 24 септември, а в началото на следващия сезон ще има континентални квалификационни турнири, след което и финален световен турнир. Във вдигането на тежести квоти ще се раздават според световната ранглиста към 28 април 2024 година.

На Олимпиадата в Токио преди две години страната ни имаше 37 квоти, а спортистите ни спечелиха три златни, един сребърен и два бронзови медала. Игрите в Париж ще се проведе в периода 26 юли - 11 август 2024, предава БНР.