Националният отбор на Франция победи трикратния шампион Нова Зеландия с 27:13 (9:8) в мача на откриването на десетата в историята световна купа по ръгби за мъже, на която "петлите" са домакини. 

Новозеландците, който загубиха за първи път мач от групови фази, започнаха двубоя без контузения си капитан Сам Кейн, но откриха резултата с есе на Марк Телеа след едва три минути игра. Франция обаче стигна до бърз обрат с три наказателни удара на Томас Рамос, а Ричи Моунга, пропуснал допълнителната точка по-рано, доближи гостите при 8:9 за полувреме.

Телеа изведе Нова Зеландия напред с есе на старта на второто полувреме, но "петлите" стигнаха до втори обрат. Дамиан Пено направи есе в 56-ата минута и вкара допълнителния удар, с което французите поведоха с 16:13. 

Заключителните минути в Париж бяха доминирани от домакините пред пълните трибуни на "Стад дьо Франс" и Франция направи успешен старт на шампионата с категоричното 27:13. В следващия мач от група А днес от 14 часа ще се срещнат отборите на Италия и Намибия.

От 22 часа е голямото дерби за деня между отборите на Англия и Аржентина. Шампионите от Република Южна Африка стартират утре с голям мач срещу Шотландия.