Българската шахматистка Нургюл Салимова заяви в интервю, че никога не би отказала да играе за страната при нормални обстоятелства.

Салимова каза още, че е опитала да забрави болезнения финал в Баку в предаването „Спорт в БГ“ по БГ Радио.

Родната шахматистка разкри първите си стъпки в шаха, каза кога е била първата титла за нея и как тренира със своите приятели и треньори.

Никога не бих отказала да играя за България. Никога не е било на сила да играя за България. Появиха се други фактори и не толкова шахматни. По мое мнение от хора, нямащи толкова общо с шаха. Никога не бих отказала да играя за България при нормални обстоятелства. Вярвам, че момичетата са достатъчно добри състезателки, но вярвам, че ако бях там, резултатът щеше да бъде по-добър. Слаби резултати винаги има, това не е драма. Ние, жените, сме достатъчно силни. Всичко ще се нареди“.

Аз тренирам онлайн, тъй като живея в Крепча. Далеч съм от хората, с които тренирам – те са мои приятели и треньори. Анализираме партии от последни турнири, чистим грешки, разработваме нови варианти и изненади, за да науча нови позиции и други. Има много начини човек да учи, благодарение на технологиите. Мисля, че всичко трябва да се тренира, защото може нещо да куца“.

„Не очаквах да стигна финал, но не е имало ден да не работя през годините. Жена с моя рейтинг и на моята възраст не е играла финал от много години насам. Това е причината да съм изненадата, но преди турнира бях топ 50 в света“.