Българският плувец Петър Мицин бе удостоен с наградата „Спортен Икар“ за 2023 година, предаде репортер на БГНЕС. Това бе обявено от председателя на журито за „Спортен Икар“ Здравка Йорданова. На събитието в Пресклуб България присъстваха още изпълнителният директор на Фондация „Български спорт“ Живко Вангелов и членът на Управителния съвет Сашо Йовков.

Мицин стана първият българин със световен рекорд в плуването, като подобри върховото постижение на 400 м свободен стил за юноши. В добавка, плувецът ни завоюва четири континентални титли, като е и първият роден състезател с три медала от един шампионат – постигнати на Световното първенство в израелския град Нетания. Мицин е с две олимпийски квоти за Игрите в Париж догодина, като в момента участва на Европейското на малък басейн в Отопени, Румъния.

„С изключение на една година, по време на Ковид пандемията, от създаването на фондацията през 1991 година, това е 30-та церемония. С удоволствие можем да кажем, че това е една традиция, която намери място в историята, да се надяваме, че ще продължи и в бъдеще, защото всички добри неща се градят на база на традицията. Тази година журито, в няколко категории постъпихме по същия начин, радваме се на добър отзвук, защото се опитваме да дадем възможност на спортисти от различен калибър, възраст и заслуги, но достойни да намерят място и израз на спортна признателност“, каза Йорданова, а Йовков добави: „Имаше доста сериозна дискусия, което показва, че е имало избор. Уважението за тези имена е напълно заслужено“.

Председателят на журито Йорданова оповести, че церемонията по връчване на наградите за „Спортен Икар“ ще се състоят на 14 декември от 11:00 часа в Гранд хотел София. „Самата церемония ще се състои на 14 декември от 11:00 часа в Гранд хотел София. Надявам се Петър да е тук, Симеон Николов ще присъства, художествената гимнастика – надявам се повечето да са на линия, с изключение на тези, които са в чужбина. Две от шахматистките са в чужбина. Везенков няма как да го откъснем от Щатите. Днес и утре продължаваме да уведомяваме всички, които са наградени – ще присъстват и официални гости, които са поканени“.

Тя добави, че не е имало стълкновения с организаторите на други награди. „Не е имало стълкновения с организатори на други награди, не е имало изразено задоволство – разбира се, имало е сърдити, но не и стълкновение. Причината е, защото тази церемония е много балансирана. Помага още, че журито залага и на хора, които са извън спорта – или са били в спорта, но преди, спортни деятели. Имахме отражение на това, което се случва в спорта. Ние се събираме там и започваме дискусията на база номинациите. Ако някой нещо е забравил, доброто се случва в тази дискусия“.

Йорданова каза още, че няма да има награда за Най-добър треньор, като от Фондацията няма да се намесват в традицията на вестник „Труд“. „Имахме такова обсъждане (б.ред – „Спортен Икар“ за Най-добър треньор). Решихме да не се намесваме в традицията на вестник „Труд“. По отношение на треньора, признавам си, аз също имах такова желание да се случи, защото те заслужават повече, но надделя мнението да не се намесваме. Ще поканим треньорите, ще бъдат уважени и почетени, но нека в категориите да си останат спортистите с техния момент на слава и удовлетворение“.

Всички носители на „Спортен Икар“ в отделните категории:

Млад и талантлив спортист:

Божидар Саръбоюков (лека атлетика) и Калина Бояджиева (таекуондо и кикбокс)

За заслуги:

Ивет Горанова (олимпийско карате), Радослав Росенов (бокс), Симеон Николов (волейбол), Боряна Калейн (художествена гимнастика), Панайот Димитров (борба) и Иван Хърков (самбо)

Пробив в световния спорт:

Йоана Георгиева (кану-каяк)

Достойно представяне:

Алберт Попов (ски-алпийски дисциплини)

Впечатляващо представяне:

Александър Везенков (баскетбол) и Йоана Илиева (фехтовка)

Шампионско дълголетие:

Антоанета Костадинова (спортна стрелба)

Отбор на годината:

Женски национален отбор по шахмат

Носител на Големия Икар:

Петър Мицин (плуване).