Синът на олимпийския шампион по вдигане на тежести Иван Иванов, който носи името на баща си, най-вероятно е арестуваното лице за поискан подкуп.

Това стана ясно от брифинг на представители на прокуратурата, макар те да не посочиха конкретни имена по разследването.

От прокуратурата изнесоха информация, че експерт в спортното министерство е поискал подкуп в размер на 62 000 лева от шеф на спортна федерация, без да назовават имена, тъй като законово нямат това право.

Срещу подкупа на федерацията е щяло да се осигури финансиране за 1,2 млн. лв. за организиране на европейско първенство догодина, както и да не се спира финансирането на федерацията занапред. Тези данни съответстват на федерацията по вдигане на тежести, която в последните години имаше проблеми с финансирането от държавата, а през 2024-та се готви да организира европейско първенство в България.

Предполага се, че лицето, което е поискало подкупа, е Иван Иванов – син на олимпийския шампион Иван Иванов.

Той работи в министерството на спорта като главен експерт в дирекция „Младежки дейности и спорт“, пише Actualno.com. Шеф на федерацията по щанги е Ариф Маджид, като най-вероятно той е подал и сигнала до Антикорупционната комисия. От прокуратурата допълниха, че може да бъдат задържани още лица.