Ще предприемем драконови мерки за контрол на всички средства, които министерството отпуска. Това заяви спортният министър Димитър Илиев в предаването "Арена спорт" по БНТ. Той взе отношение по корупционния скандал със сина на старши треньора Иван Иванов, който е експерт в ММС, и самия Иванов, във връзка с подкуп, поискан от президента на Българска федерация по вдигане на тежести Ариф Маджид. Прокуратурата вече повдигна обвинение на Иванов и Иванов-младши.

"Съжалявам, че в такова хубаво предаване трябва да започнем с нещо толкова негативно, но същевременно и се радвам, че стана така. От първия ден аз и моят екип в министерството имаме пълна непоносимост към корупцията. Тези хора, които са свикнали да им минават номерата в миналото, трябва да знаят, че това вече няма да е така. Фактът, че човек в спортното министерство е направил такава мръсна схема, е показателен, че има нужда от промени. Ще предприемем драконови мерки за контрол на всички средства, които министерството отпуска. Това няма нужда да го коментираме (б.ред - уволнението на Иванов-младши), но означава, че ние ще направим промени, които да сведят до минимум подобни намеси. Ние работим на програмен принцип. В случая разчитаме експертите да са с висок морал и ценностна система, но както виждаме, не всички ги притежават", започна Илиев.

Спортният министър обърна внимание и на редицата спортни успехи през годините, като стартира с Карлос Насар - родният щангист се завърна след седем месеца отсъствие заради тежка контузия със световен рекорд и титла на Световната купа в Доха. "Аз мисля, че това е един много добър пример, че когато човек има несломим дух, може да се изправи на крака. Карлос е пример за това, което говоря - за мен той е истинско вдъхновение, той трябва да бъде поощряван да се състезава, и е страхотен талант, вярвам, че го чака едно светло бъдеще", сподели бившият рали състезател и продължи по адрес на Александър Везенков - вторият българин в НБА след Георги Глушков. "Не само, че имаме българин в НБА, но той се представя и чудесно. Ние сме хора, които можем, просто трябва да имаме добри условия за развитие. Това, което отличава тези успешни хора като Везенков, е, че той като е бил дете, е бил готов на саможертва и е имал ясна цел. Всички хора сме уникални, всеки има талант, но не всеки може да ги разгърне".

Илиев коментира и представянето на Григор Димитров - най-силният ни тенисист завърши годината под номер 14 в световната ранглиста при мъжете. "Силна, много силна година. Донесе много положителни емоции на феновете на тениса. Григор е феномен, той е състезател, който не спира да ни изумява - да, има пикове и спадове, но аз смятам, че това е един феноменален тенисист и искрено вярвам, че ще запали много деца, които да следват неговия пример, защото това, което прави, е наистина страхотно".

По отношение на художествената гимнастика и алпийските ски, той продължи: "Искам да поздравя цялата федерация по художествена гимнастика, защото това е една от добре работещите структури в спорта. Те са подложени на големи очаквания. Един спортист трябва да тренира и това - да преодолява напрежението". "Да се готвиш за ски спорт става все по-трудно. Условията за подготовка са наистина добри и резултатите не закъсняват. Алберт е уникален състезател. Ще има Световна купа в Банско, надявам се да го видим в най-добрата му форма - в зимните спортове имаме страхотни млади момчета, които вече идват на голямата сцена".

"Петър Мицин е състезател с огромен потенциал - донякъде той е причината нашето ръководство да предприеме мерки за промяна на една наредба. Нямаше седмица-две, разбирам, че българско момче е направило световен рекорд. Нямаше как да го наградим първоначално, но едно от нещата, с които се гордеем, е, че всички състезатели от първа група преди мъже и жени с призови класирания от световни и европейски първенства ще бъдат премирани. Това са млади хора, които имат нужда от самостоятелност", коментира Илиев и постиженията на отличения със Спортен Икар за 2023 година плувец Мицин.

А по отношение на казуса с родния шахмат и чаканото решение на Конгреса на Международната федерация (ФИДЕ) кой член ще приеме, Илиев заяви: "Въпреки всичките трудности - шахматната общественост беше доста разединена, сега се надявам това да се е променило. Държавата много иска да даде, но няма организация, на която да може да даде. Надявам се там нещата да се решат. Категорично не. Законът не го позволява. В крайна сметка обаче вярвам, че Международната федерация разбира много добре проблема, тя трябва да намери решение. Надявам се казусът да се развие в полза на състезателите, защото те са губещите в момента", завърши министърът на младежта и спорта.