Министерството на младежта и спорта отличи най-добрите спортисти на България за изминалата година на церемонията "Спортната слава на България 2023".

Премиерът Николай Денков беше сред официалните гости на събитието, както и министърът на младежта и спорта Димитър Илиев, министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, председателят на комисията по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта в Народното събрание Небие Кабак, много народни представители, президенти на спортни федерации, олимпийски, световни и европейски шампиони и други.

По време на събитието бяха отличени спортистите, завоювали медали на Световни и Европейски първенства в олимпийски и паралимпийски дисциплини и категории. По този критерий всеки един атлет, донесъл на България златен, сребърен или бронзов медал е премиран от Българския спортен тотализатор. За целта са осигурени средства в размер на 110 000 лева.

"Не знам да опиша колко съм развълнувам, че пред мен има толкова много шампиони. Благодаря на всички вас за лишенията, за усилията, които полагате. Благодаря и на вашите треньори, които стоят зад гърба ви. Тази година е много специална, след 5-6 месеца са олимпийските игри в Париж. Аз съм сигурен, че вашите конкуренти ще треперят, когато се изправите срещу тях. Министерството и държавате ще бъдат зад Вас и затова трябва да се чувствате подкрепени. Ако имате нужда от нещо, ние сме насреща. желая успех през новата година, здраве и сила, напред и нагоре", заяви министър Илиев.

"Уважаеми гости, скъпи спортисти, само преди месец бяхме тук, за да наградим младите спортисти, а днес сме тук да покажем нашето уважение и подкрепа към големите спортисти, нашите шампиони. Вие сте хората, които прославяте България, а ние политиците и българските граждани, се гордеем с вас и като правителство ще ви подкрепяме. Годината е изключителна - олимпийските игри са това, за което всеки мечтае. Всички сме с вас! Ще стискаме палци! За да бъдете успешни в спорта, освен на вашите усилия, разчитате на вашите треньори. Много разчитам, че след това вие ще предадете своя опит на младите", каза в речта си премиерът Николай Денков.

Награждаването започна с връчването на отличията на състезателките по художествена гимнастика. Ансамбълът в състав Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Радина Томова триумфира с абсолютната европейска титла в многобоя, а водените от старши треньора Весела Димитрова и нейните помощнички грации се окичиха със сребро на финала с пет обръча.

Отличени бяха абсолютната европейска шампионка в многобоя от Баку 2023 Боряна Калейн, а Стилияна Николова, която взе бронз в многобоя. На финала на уредите Калейн има сребро на бухалки и бронз на обръч, а Стилияна Николова - сребърното отличие на топка и бронз на лента. На Световното първенство във Валенсия Боряна Калейн добави два сребърни медала на финалите на бухалки и лента. От своя страна Стилияна Николова се поздрави с бронз на топка.

"За мен е изключително удоволствие, че получавам тази награда от Министерството на спорта и удоволствие да представям България на състезания и турнири. Пожелавам на всички спортисти да сбъднат мечтите си през тази година", заяви Боряна Калейн.

От бокса бяха наградени Станимира Петрова, Светлана Каменова, Хавиер Ибаниес и Йордан Морехон.

Легендата на българската лека атлетика Йорданка Благоева отличи спортистите с увреждания Християн Стоянов и Ружди Ружди.

Награди имаше и за най-успешния български спорт на олимпийски игри - борбата. Премии взеха европейският шампион Едмонд Назарян, както Кирил Милов, Семьон Новиков, Юлияна Янева, Биляна Дудова, Микяй Наим, Георги Вангелов и Евелина Николова.

"Благодаря за уважението и признанието. Радвам се, че имаме толкова силни спортисти със силен дух. Дано да сбъднем мечатата си и да вземем олимпийски медал в Париж", каза Едмонд Назарян.

От другите спортове отличени бяха Кирил Киров (спортна стрелба, Карлос Насар и Иван Димов (вдигане на тежести), Калина Бояджиева (таекуондо), Йоана Илиева (фехтовка) и Стефани Стоева и Габриела Стоева (бадминтон).

Бяха връчени три специални награди за изключителни спортни резултати, утвърждаващи авторитета на българския спорт в световен мащаб. Техни носители станаха звездата на българския тенис Григор Димитров, спортист номер 1 на България за 2022 и 2023 година и вторият българин, играещ в Националната баскетболна асоциация Александър Везенков, както и националният отбор по шахмат за жени в състав Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева, който стана европейски шампион.