Почти сигурно България ще вземе максимален брой квоти за надпреварата по вдигане на тежести на Олимпийските игри в Париж. Днес Международната федерация по вдигане на тежести (IWF) обнови своята ранглиста за Игрите това лято и трима български състезатели са на позиция да спечелят квота.

Ранглистата бе обновена от IWF след провеждането на всички континентални турнири през февруари, включително Европейското първенство в София, като до края на квалификационния цикъл остава само още една надпревара, която може да размести класирането - Световната купа в Пукет, Тайланд, която ще се проведе в периода 31 март - 11 април. В Олимпиадата ще участват първите десет във всяка от петте категории при мъжете и петте при жените.

Двамата от нашите представители са сигурни за Париж - Карлос Насар и Божидар Андреев. Насар е на втора позиция в категория до 89 килограма с двубой от 395 килограма, постигнат на Европейското първенство в Ереван през 2023. Пред него в ранглистата е единствено китаецът Ли Даин с 396 кг. В категория до 73 кг. Божидар Андреев е на трето място с 348 килограма, с които спечели титлата в София миналия месец. Насар и Андреев няма как да бъдат изместени от позициите за квота, като само трябва да изпълнят задължителното условие да участват на Световната купа в Пукет.

С големи шансове да участва на Олимпиадата в категория до 61 кг. е Иван Димов, който спечели сребърен медал в София. Димов заема девета позиция в ранглистата с двубой от 293 кг., постигнати на Световното първенство в Рияд през 2023. Извън топ 10 с близък резултат до този на Димов е единствено кубинецът Арлей Калдерон, който има 291 кг. Следващи в ранглистата са Симон Брандхубер и Рок Шин, които имат по 287 кг. За да остане извън позициите за Париж, Димов трябва да бъде изместен от двама от своите конкуренти на Световната купа в Пукет.

В ранглистата при жените България няма нито една състезателка на позиция за олимпийска квота./БГНЕС