Олимпийският огън за Игрите в Париж беше запален във вторник в средата на деня в античния град Олимпия в Гърция, съобщи АФП.

Заради облачното небе на мястото на провеждането на първите Олимпийски игри запалването на огъня не успя да стане чрез слънчевите лъчи, каквато е античната традиция, а бе осъществено с резервния пламък, който беше запазен от генералната репетиция в понеделник.

Гръцката актриса Мари Мина, изпълняваща роля на върховна жрица, запали огъня за старта на щафетата му от Гърция към Франция.

"В тези трудни времена, в които живеем, с войни и конфликти, хората са заливани от омраза, агресия и негативни новини", каза президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах. "Търсим нещо, което да ни събере заедно, нещо, което ни дава надежда. Олимпийският огън, който запалихме днес, е символ на тази надежда", добави той.

Първият факроносец бе олимпийският шампион по академично гребане от Гърция Стефанос Дускос, като той предаде факлата на френската шампионка в плуването Лор Маноду. Огънят ще бъде носен от 600 души, които щ епреминат през 13 региона на Гърция, през 7 острова, през 43 града, през 5 общини и 10 археологически площадки в два Олимпийски музея (Атина и Солун). Олимпийският огън ще премине през 5202 км на гръцка територия, както и около 1043 км по море. На 26 април огънят ще се върна в Атина, от където ще бъде предаден на организагторите на Олимпийските игри в Париж. На следващия ден ще замине на борда на 120-годишния кораб "Белем", като на 8 май трябва да пристигне в Марсилия, където ще има церемония по посрещането му, която включва близо 150 000 човека.