Старши треньорът на националния отбор на България за жени Кристина Ташева заяви, че е щастлива от спечелените златните медали на Световна купа по естетическа групова гимнастика в унгарската столица Будапеща.

Сияна Табакова, Карина Нейкова, Катрин Тасева, Яна Стайкова, Мария Мехлемова, Християна Ковачева, Виктория Берова и Сибила Кърпачева бяха с класа над конкурентите си и в двата дни на надпреварата и завоюваха убедително титлата, побеждавайки най-големите си съперници от Русия.

"Връщаме се от Будапеща със злато, което го очаквахме още миналата година. Всеки път има "видов ден" и той идва рано или късно. За първи път с тази композиция участвахме. Всички, които са я харесали го споделиха и със съдиите с мен самата, което ме прави щастлива. Най-щастлива съм от това, че отново се одобри композицията и че с убедителна преднина победихме Русия, което за нас като държава не се е случвало в последните 15 години. Радостното е, че първо се срещахме с Русия - нещо, което аз чаках отдавна, и второ, че ги победихме. Момичетата безапелационно показаха, че са по-добри и двата руски отбора останаха след нас", каза Ташева при завръщането на тима в София.

"Отборът все още не е в оптимална форма и не е показал новата композиция в пълния й блясък. Всички специалисти, които я видяха, казаха, че нивото й е трудно достижимо за конкурентите. Надявам се наистина да е така и занапред да го докажем и да го затвърдим", добави тя.

Ташева разкри плановете на тима в предстоящите месеци.

"Имаме Световна купа в Барселона в края на юни и след това Балканиада в София. Крайната цел е Световното първенство през ноември в Естония. Битката ще бъде доста сериозна, защото и естонските отбори са много силни, както и Финландия. Всички се подготвят усилено", коментира треньорката.

Националният отбор по естетическа гимнастика спечели златните медали в Будапеща в същия уикенд, в който състезателките по художествена гимнастика завоюваха девет отличия от Европейското първенство в унгарската столица.

"Много сме щастливи, че сме част от всичко това. Надявам се всички да се усещат като едно цяло, защото България трябва да е силна във всеки един спорт, където е възможно и се радвам, че както останалите гимнастически спортове и ние се представихме достойно, така че да се гордеят и с нас", завърши Кристина Ташева.