"Шампионът на Тихия океан 2" е напълно реален разказ за силата на българския дух. Документалната лента, увековечила подвига на Цанко Цанков в Нова Зеландия, беше представена тази вечер в Гранд Хотел Милениум. Както е известно, на 7 април тази година той преплува протока Кук с постижение от 6.23 часа.

Филмът разказва за волята за победа и всички трудности, през които е преминало момчето от Бургас. Разказ от първо лице, съдържащ спиращи дъха кадри, заснети от оператора Симеон Симеонов.

На премиерата освен Цанко присъстваха личният треньор и мениджър Николай Илиев, съоснователят на Фондация "Спорт в България" г-жа Роси МакКий, която е и продуцент на филма. Сред ВИП гостите беше д-р Неделя Щонова, водещ на здравно предаване по bTV и победител в последното издание на "Денсинг старс".

"Хората ще видят истинска история, събрана в 30 минути, за един голям подвиг на Цанко. На 7 април той стана първият българин, преплувал протока Кук за 6 часа и 23 минути. Филм, който ще покаже, че няма невъзможни неща. Желанието ни е лентата да бъде видяна от много хора, най-вече от ученици и студенти, за да ги мотивираме да успеят, в това, с което се занимават", обяви Ники Илиев преди началото на премиерата.

"Надявам се чрез този филм да дадем пример на подрастващите. Да разкажем за трудния път на спортиста. Всеки може да извлече ползи за себе си. В днешните размирни времена, в които обществото ни е много разделено, мисля че спортът остана едно от много малкото неща, които ни обединяват и ни карат да се чувстваме като общност", сподели главният герой - Цанко Цанков.

Екипът разкри и предстоящите си планове.

"Ние сме много последователни и вървим бавно напред. Всяка една стъпка е премерена, няма нищо случайно. Следващото сигурно нещо е в началото на месец ноември - четвърти маратон от веригата Oceans Seven. Ще атакуваме протока Молокай в хавайския архипелаг. Това е най-дългият маратон - над 50 км. Подготвяме и нещо много важно и много значимо. Искаме поне веднъж годишно да има нещо свързано с плуването в открити води, което да е на територията на България. Все още обаче не сме подписали окончателен договор с две общини. Имаме разговори, имаме потвърждение, и живот и здраве до края на месеца ще го обявим официално", разказа Илиев. 

Преди началото на прожекцията думата бе дадена и на г-жа МакКий.

"Трябва да се гордеем с такива атлети като Цанко. Спортът у нас се намира в труден период. Желанието на Фондация "Спорт в България" е да помага на млади хора, които ще са бъдещите лидери", обяви тя.

Източник: БГНЕС