Испанското футболно първенство Ла Лига обяви преди две седмици идеята си по един мач от сезона да се провежда на територията на САЩ или Канада. 

Разширяването на географията на испанския футбол обаче не беше добре прието, след като от Асоциацията на професионалните футболисти в Испания се противопоставиха твърдо на идеята срещи от Ла Лига да се играят в САЩ, като играчите дори заплашиха със стачка.

Въпреки това от Ла Лига не са притеснени и дори обявиха, че вече се обсъжда идея и за срещи в Мексико. Нуньо Перес-Пла де Алвеар, който е мениджър на Ла Лига за Мексико и региона на Карибския басейн, каза пред репортери в Ню Мексико, че върху подобна идея вече се работи.

"Мексико е втората най-важна страна за Ла Лига. Интересът, който има тук към испанското първенство, е огромен. Освен това тук последователите в различните платформи са много. Хората се вълнуват от испански футбол и не следят само "Класико", но и другите дербита", каза Перес-Пла де Алвеар, цитиран от "Дневник".

Столицата Ню Мексико обаче не е сред обсъжданите градове домакини. Причината е, че градът е на 2300 метра надморска височина, което ще затруднява футболистите.

"Футболистите са свикнали да играят на около 600 метра, а тук е малко по-различно. Най-вероятно Монтерей и Тихуана биха били по-подходящи места", добави той.

Наскоро Ла Лига подписа 15-годишен партньорски договор с базираната в Маями компания Relevent за популяризирането на испанския футбол в Северна Америка.