Испания размаза Хърватия с 6:0 в мач от група 4 на елитната дивизия на Лигата на нациите и нанесе сериозен удар върху самочувствието на световния вицешампион. 

Ла Фурия демонстрира страхотна ефективност по време на двубоя в Елче, докато балсканският тим бе далеч от най-добрите си дни, като преживя огромно унижение и регистрира най-тежката загуба в историята си. 

Испанците се забавляваха и зарадваха феновете си давайки им надежда, че преходът след идването на Луис Енрике и напускането на важни играчи, няма да отнеме много време. Те вече имат 6 точки в групата, докато хървати и англичани остават без точка. 

Испанците вкараха по 3 гола в двете полувремена и пропуснаха още няколко. Марко Асенсио игра много силно, но като цяло домакините се представиха отлично. 

В състава на домакините имаше някои изненади, след като Гая и Дани Себайос стартираха. За гостите Домагой Вида бе възстановен, а нападението бе водено от Иван Сантини. 

Сблъсъкът започна с честване на Иван Ракитич, който записа своя мач №100 за Хърватия и получи екипи и на двата тима с числото 100 и своето име. Гостите започнаха със самочувствие, а пресата и контрите им бяха много опасни. 

В 5-ата минута юбилярят Ракитич стреля много опасно, но покрай целта. Играта на домакините не вървеше, но пък в 12-ата минута хърватите имаха късмет, след като Сантини удари в лицето без топка Начо, но се размина само с жълт картон. 

В 14-ата минута Сантини пропусна отблизо след пас на Върсалко, след като трябваше да вкара. Испанците отговориха с опит на Родриго, който обаче не затрудни Калинич. 

Хърватите продължиха да бъдат много опасни и Перишич бе спрян от Карвахал, който се плъзна по тревата и блокира изстрела на съперника, който бе изключително опасен. 

Испанците изглеждаха малко притеснени, но в 24-ата минута поведоха. Дани Карвахал получи възможност да центрира отдясно и прати отлична топка пред вратата, където Саул връхлетя и стреля неспасяемо с глава в мрежата. Така за пореде път се видя, че полузащитникът на Атлетико определено има място в състава. 

Последваха минути, в които домакините установиха контрол и в 33-ата минута удвоиха аванса си. Асенсио открадна една топка пред наказателното поле и с мощен удар с левия крак отбеляза първото си попадение с екипа на Испания. 
 
Катастрофата за гостите стана пълна само 2 минути след това. Асенсио получи пространство отдясно, влезе към наказателното поле и стреля силно. Топката се отби в напречната греда, след това в тялото на вратаря Калинич и попадна във вратата за трети път. 
 
До почивката хърватите не направиха нищо в предни позиции и се оттеглиха със сериозен пасив, който можеше да бъде и по-голям, ако Родриго бе стрелял във вратата в самия край на добавеното време. 
 
Скоро след паузата обаче, Родриго бе изведен от Асенсио и не пропусна да направи 4:0. В 56-ата минута капитанът Серхио Рамос реши, че е време и той да реализира, като го стори след корнер и удар с глава, оставен абсолютно непокрит. 
 
В 70-ата минута Иско също вкара. Асенсио отново свърши добра работа, като намери съотборника си от Реал в наказателното поле, а той се обърна и с мощен удар прати топката под гредата. 
 
В оставащото време домакините продължиха да играят с по-голямо настроение и Родриго бе близо и до седмо попадение, но прати топката на сантиметри от целта с диагонален удар. Иско пък накара Калинич да спасява изстрела му от чиста позиция. Нов гол не падна, но и без това унижението на хърватите бе пълно. 
 
Испания – Хърватия 6:0
 
1:0 Саул 24
2:0 Асенсио 33
3:0 Калинич 35 автогол
4:0 Родриго 49
5:0 Рамос 56
6:0 Иско 70
 
Испания: Де Хеа, Карвахал (75 Аспиликуета), Рамос, Начо, Гая, Саул (65 Тиаго), Бускетс (59 Родри), Себайос, Асенсио, Иско, Родриго
Хърватия: Калинич, Пиварич, Вида, Митрович, Върсалко (20 Рог), Ковачич, Ракитич, Модрич, Брозович (62 Пяца), Перишич, Сантини (71 Ливая)