Испанската футболна лига се подготвя да се обърне към съда с надеждата да получи зелена светлина да провежда мачове от Примера дивисион в чужбина, съобщава радио "КОПЕ".

Според информацията правният отдел на Ла Лига вече се е заел със задачата. Очаква се въпросът да стигне до съда в следващите седмици.

Президентът на Ла Лига Хавиер Тебас е твърдо решен мачове от първенството да се играят в чужбина. Първата стъпка е насочена към двубоя между "Жирона" и "Барселона", като наскоро лигата поиска официално двубоят се проведе в Маями на 26 януари, пише "Дневник".

Испанската футболна федерация наложи вето на "износа" на мачове в Северна Америка, след като играчите и някои клубове остро се противопоставиха. Сред противниците е и "Реал" (Мадрид), който изпрати протестно писмо до федерацията. В него белите посочват, че отборите трябва да играят помежду си на разменено гостуване на едни и същи стадиони в името на равнопоставеността.

Освен от испанската федерация Ла Лига трябва да получи разрешение още от УЕФА, КОНКАКАФ и Американската футболна асоциация. Президентът на ФИФА Джани Инфантино даде знак, че не приема охотно идеята.

"Мачовете в САЩ са от жизненоважно значение за нашата стратегия и няма да се откажем от това, което е наше право. Ако искаме да направим индустрията по-глобална, каквато е целта на Ла Лига, ако искаме да бъдем сред най-големите индустрии в световния спорт, тогава трябва да се потопим в американския пазар", каза Тебас наскоро пред "Ройтерс".