Президентът на испанската Футболна лига Хавиер Тебас подаде оставка от поста си, но ще се кандидатира отново за същата позиция. Тебас е начело на Ла Лига от 2013-а година, когато замени Хосе Луис Астиасаран. Сегашният мандат на Тебас изтичаше през октомври 2020-а година.

"Взех решение да напусна поста си на президент, тъй като в момента има нов електорален процес и той вече започна. Планирам да участвам в новите избори и се надявам, че ще получа нов четиригодишен мандат", се казва в отворено писмо на Тебас, публикувано в Туитър.

57-годишният Тебас заяви, че насрочените за октомври догодина избори ще бъдат твърде близки до началото на преговорите за нов договор за продажбата на телевизионните права за излъчване на Ла Лига.

С формирането на ново правителство в Испания след общите избори през ноември Тебас заяви, че би било по-добре, ако ръководителят на Ла Лига има по-силна позиция, както и по-дълъг като продължителност мандат.

"Новият политически етап в развитието на страната започва. А в същото време в нашия и в Европейския парламент ще бъдат предложени закони и директиви, които засягат нашата институция и нашите интереси- на хората от футболния бизнес".

"Затова не мисля, че е добре на тези преговори да отива човек, който има само няколко месеца до края на мандата си. По-добре и по-сигурно изглежда и за клубовете, и за институциите да срещнат човек, който е изправен пред дълъг период на работа по въпроса", добави Тебас.

Според медиите в страната, Тебас отново е фаворит за поста, тъй като през 2016-а година беше единствен кандидат и получи подкрепата на водещите отбори.