Реал Сосиедад е на път да стане първият тим от Испания, който ще позволи на играчите си да подновят тренировки след началото на пандемията от коронавирус в страната.

Клубът от Ла Лига подчерта серия от предпазни мерки, които могат да влязат в действие най-рано във вторник. Играчите ще могат да тренират в ограничени групи, като заниманията ще бъдат провеждани и наблюдавани от медицинския щаб. 

Малки групи от по максимум 2-3 играчи могат да тренират заедно, като е препоръчително да се тестват за COVID-19 при пристигането си за тренировка. Ла Лига е преустановена от началото на март и президентът на лигата Хавиер Тебас разкри, че футболът в Испания вероятно няма да бъде подновен до края на май най-рано.

Испания е в извънредно положение от 14-и март насам, но в събота бяха отчетени най-малко жертви на заразата за последните 19 дни – знак, че има вероятност вирусът да е достигнал своя пик в страната. Докато официалното извънредно положение вероятно ще продължил до средата на май, някои от ограниченията ще бъдат свалени в понеделник. 

В Германия, всички клубове от Бундеслигата подновиха тренировки миналата седмица, но оперират главно в „малки групи“. Видът групово занимание там зависи от правилата в отделните провинции.

Междувременно, Реал Сосиедад обяви, че намалява заплатите на играчите с 20% в опит за облекчаване на финансовото състояние на клуба по време на кризата. Към мярката прибягнаха още тимовете на Барселона, Реал Мадрид и Атлетико Мадрид. 

Освен това бе обявено и, че клубът ще възстанови 20% от сезонните билети за своите привърженици. Преди шампионатът в Ла Лига да бъде спрян, Реал Сосиеадад заемаше четвърта позиция в класирането и бе достигнал до финала за Купата на Краля, където техен съперник е Атлетик Билбао. Мачът за трофея ще се проведе в Севиля, като все още не е насрочена дата за баския сблъсък. /БГНЕС