Испания прекъсна серията на Италия от 37 поредни мача без загуба, печелейки с 2:1 на „Сан Сиро“ в Милано в полуфинала на Лигата на Нациите. Ла Фурия чака на финала победителя между Белгия и Франция. 

Скуадрата нямаше загуба повече от 3 години, но този път си намери майстора, след като Феран Торес вкара за иберийците два пъти още през първото полувреме, а и в неговия край капитанът Леанардо Бонучи бе изгонен. 

Гостите играха по-добре и заслужено победиха, като взеха поне частичен реванш за загубата си с дузпи на полуфиналите на европейското първенство. Домакините се бореха до последно, но в крайна сметка трябваше да отстъпят. 

За италианците изненадващо Бастони стартира вместо Киелини в центъра на защитата. За гостите пък изненадващо Луис Енрике даде дебют на 17-годишния Гави от Барселона, който обаче не го разочарова и изигра отличен мач. 

Двубоят започна с опасен удар на Федерико Киеза в 5-ата минута в долния десен ъгъл, с който Унай Симон се справи. Испанците имаха контрол върху топката и постепенно започнаха да натискат. В 14-ата минута удар на Оярсабал бе блокиран от Бастони, а секунди след това гостите поведоха. 

Атаката се разви отляво, като Алонсо пусна към Оярсабал, който центрира по великолепен начин с левия крак, а Феран Торес засече пред вратата и намери мрежата с помощта на гредата. Страхотен гол, който бе 11-и за Торес с националния екип едва в 21 мача. 

Само секунди след подновяването на играта, Ла Фурия едва не вкара отново. Удар на Оярсабал бе блокиран, но топката се оказа в Алонсо, който стреля силно. Донарума би трябвало спокойно да избие, но топката се плъзна през ръцете му и се удари в гредата, а след това Бонучи изчисти. Скуадрата оцеля на косъм! 

Последваха още силни минути за гостите преди домакините да се поокопитят. В 35-ата минута Бернардески стреля остро и опасно отдясно към близкия ъгъл, Симон отклони, а след това и гредата помогна на гостите. 

Веднага след това Емерсон изведе Инсине на чиста позиция, като футболистът на Наполи бе сам срещу вратаря. Нападателят стреля, но прати топката покрай вратата. Огромен пропуск! 

Така се стигна до 42-ата минута, когато Скуадрата остана с човек по-малко за ужас на феновете си. Бонучи използва лакътя си при едно единоборство във въздуха срещу Бускетс, който подчерта случилото се. Капитанът имаше жълт картон, а съдията Карасьов му показа втори и го изгони. 

Задачата за Италия стана много тежка, а в добавеното време на първата част започна да изглежда и невъзможна.  Нападението на гостите отново се разви отляво, като Алонсо намери Сарабия, той чукна към Оярсабал, който пък веднага центрира за Феран Торес и нападателят на Манчестър Сити вкара с глава за 0:2. Прекрасен гол! 

На почивката Манчини пусна Джорджо Киелини вместо Бернардески, докато за гостите голмайсторът Феран Торес получи някаква контузия и поиска да напусне. Притеснения за Ман Сити. 

Гостите опитваха да контролират мача, а италианците се надяваха на гол, който да ги върне в мача. Кийн и Локатели влязоха в игра, а Киеза удари гредата с диагонален удар, но се оказа и в засада. 

Веднага след това Оярсабал пропусна да реши всичко, когато отблизо стреля покрай вратата с глава и пропусна много чисто положение. Домакините се затрудняваха в създаването на чисти положения и само чудо, можеше да ги спаси. 

В 71-ата минута Локатели провокира младокато Йереми Пино при едно единоборство, като го хвана за крака. Съперникът отговори, като леко посегна към италинеца. Домакините, предвождани от Киелини, бурно поискаха червен картон, но младокът се размина само с жълт. 

В 78-ата минута Ла Фаруя бе близо до още едно попадение, след като Пино се измъкна отлично и намери Алонсо, който стреля по земя, но Донарума спаси. Топката се върна в краката на гостите, но опит на Хил бе блокиран. 

И това се оказа важно, защото домакините се върнаха в мача. След корнер за Испания топката бе изчистена, Киеза успя да отнеме и напредна, след което  поднесе към свободния Пелегрини, който вкара на празна врата. Страхотна грешка за иберийците и надежди за домакините. 

Испанците обаче веднага натиснаха и в следващите 3-4 минути домакините не успяха да минат центъра, а и въпреки усилията си така и не стигнаха до опасно положение в оставащото време и в крайна сметка загубиха. 

Италия – Испания    1:2

0:1    Феран Торес    17
0:2    Феран Торес    45+1
1:2    Пелегрини 83

Италия: Донарума, Ди Лоренцо, Бонучи, Бастони, Емерсон, Барела (73 Калабрия), Жоржиньо (64 Пелегрини), Верати (59 Локатели), Киеза, Бернардески (46 Киелини), Инсине (58 Кийн)
Испания: Симон, Аспиликуета, Лапорт, Пау Торес, Алонсо, Гави (87 Сержи Роберто), Бускетс, Коке (76 Мерино), Ферано Торес (48 Пино), Сарабия (76 Хил), Оярсабал