Испания се класира за Световното първенство в Катар догодина след трудна домакинска победа с 1:0 над Швеция. Тимът на Луис Енрике се нуждаеше от равенство, за да подпечата първото си място в групата, но за всеки случай Алваро Мората в 86-та минута вдигна на крака феновете по трибуните на “Ла Кортуха” в Севиля.

Така Испания спечели битката в Група В и ще играе за 12-ти пореден път на най-големия футболен форум. Шведите ще трябва да почакат и да направят всичко по силите си да спечелят визи за Катар през плейофите. “Ла Фурия” приключи битката с 19 точки, Швеция е с 15, Гърция с 10, Грузия със 7 и Косово с 5.

Пабло Сарабия пръв пробва късмета си от испанците в 8-та минута, но не намери очертанията на вратата. Шведите отговориха с неточен удар на Емил Форсберг. Халфът на Лайпциг имаше нов шанс в края на полувремето, но отново не показа точен мерник.

Второто полувреме започна равностойно, като испанците владееха повече време топката, но трудно намираха пространства в сгъстената защита на скандинавците. Треньорите на двата отбора опитаха промяна, пускайки в игра като резерви съответно Алваро Мората и Златан Ибрахимович.

Мората пропусна в 78-та и 84-та минута, но при третия си опит не сгреши. В 86-та минута Дани Олмо стреля от далечно разстояние, а Робин Олсен успя да избие. Топката обаче се върна към Мората, който на празна врата нямаше кака да сбърка и направи 1:0. Шведите опитаха да натиснат до края, но в крайна сметка “Ла Фурия” запази аванса си и триумфира.

Испания - Швеция 1:0
1:0 Алваро Мората 86’

Испания: Симон, Аспиликуета, Лапорте, Торес, Алба, Бускетс, Гави (86 - Мендес), Солер (73 - Мерино), Сарабия (59 - Мората), Олмо (89 - Олмо), Де Томас (59 - Родриго)

Швеция: Олсен, Крафт (85 - М. Олсон), Линдельоф, Нилсон, Аугустинсон, Екдал, Олсон, Форсберг (63 - Сванберг), Кулушевски (63 - Куайсон), Клаесон, Исак (73 - Ибрахимович)