С късен гол на Алваро Мората Испания излъга Португалия в Брага и след 1:0 стигна до финалите в Лигата на Нациите, присъединявайки се към Италия, Нидерландия и Хърватия. 

Испанците се нуждаеха само от победа, за да останат с шансове за трофея и я постигнаха, въпреки че португалците имаха по-добри положения. Домакините направиха серия пропуски и има за какво да съжаляват, а и бяха разочаровани от вратаря Унай Симон.

Те остават на второ място в групата с 10 точки, докато испанците събират 11. Влезлият от пейката Нико Уилямс записа асистенция и бе с ключова роля за триумфа на гостите. 

В състава на домакините Кристиано Роналдо стартира, въпреки тежкия удар в лицето от мача с Чехия. Диого Далот остана на пейката, а промените бяха общо 3. За гостите Луис Енрике направи цели 7 промени от загубата срещу Швейцария, като сред резервите останаха Алба, Ерик, Аспиликуета, Бускетс, Педри, Гави и Асенсио, за сметка на Гая, Гиямон, Карвахал, Родри, Коке, Солер и Мората. 

Испанците взеха очаквано контрола върху топката в началото и в 8-ата минута Сарабия остана на добра позиция, но ударът му бе блокиран. Португалците отговориха с опит на Жота от малък ъгъл, който не бе точен. 

В следващите минути гостите така и не можеха да стигнат до опасни положения, а домакините се защитаваха добре, като имаха и бонуса да нямат нужда да спечелят. В 21-ата минута португалците пропуснаха  добро положение. Жота отклони с глава към Роналдо, който подаде към Карвальо, чийто удар обаче бе блокиран. Последва обаче и сигнал на съдията за нарушение в началото на ситуацията. 

Малко след това Кристиано поиска дузпа за един сблъсък с вратаря Унай Симон, но реферът не се впечатли. След последвалия корнер Невеш стреля силно, който обаче бе спасен от Симон. 

Домакините останаха по-опасни и в 33-ата минута Жота се освободи отлично и стреля, но стражът на Испания се отчете със страхотно спасяване. Последва ситуация и пред Фернандеш, който обаче стреля малко встрани. Защитата на гостите определено не вървеше и те определено трябваше да бъдат по-доволни, че паузата дойде при 0:0. 

Малко след почивката Роналдо пропусна ново добро положение, когато бе изведен от Жота, но ударът му отблизо бе спасен от Симон. Пропуските за домакините започваха да стават твърде много. 

Гостите трудно създаваха опасности, като Карлос  Солер стреля много неточно от около 22-23 метра. Луис Енрике направи тройна смяна в 60-ата минута и това поосвежи играта на отбора му, като испанците станаха определено по-активни, но не и по-опасни. 

В 70-ата минута Карвахал изби пред голлинията удар на Диаш и чак секунди след това Мората отправи първия точен изстрел за Испания, който обаче бе твърде слаб. Малко след влизането си Нико Уилямс стреля точно, но Коща се справи. 

В 77-ата минута Мората се измъкна и стреля, този път опасно, но Коща бе на ниво и отрази. Нико Уилямс продължи да бъде многа активен за гостите, но не затрудни Коща с нов точен удар. 

Гостите обаче продължиха да търсят пробива и в 88-ата минута го постигнаха. Дълга топка наляво бе достигната от Нико Уилямс, който я върна с глава пред вратата, където Мората засече на празна мрежа и реализира победния гол. 

Драмата можеше да стане пълна минута по-късно, когато Роналдо получи отдясно в наказателното поле и стреля по земя, но Симон успя да спаси отново и така запази скъпоценната победа, която прати Испания към финалите. 

Португалия – Испания    0:1

0:1    Мората 88

Португалия: Коща, Кансело, Диаш, Перейра, Мендеш, Карвальо (78 Витиня), Фернандеш, Невеш (90 Феликс), Б. Силва (73 Жоао Марио), Жота (78 Леао), Роналдо
Испания: Симон, Карвахал, Гиямон (46 Бускетс), Пау Торес, Гая, Солер (60 Гави), Родри, Коке (60 Педри), Феран Торес (73 Нико Уилямс), Сарабия (60 Пино), Мората