Испания не е била домакин на Световно първенство от 1982 г., но надеждите за нов Мондиал в страната се увеличават. Това стана след като изненадващо Саудитска Арабия се оттегли от кандидатурата да бъде домакин на първенството през 2030 г. Саудитска Арабия бе част от кандидатурата за домакинство заедно с Гърция и Египет.

Така надеждите Испания да сложи край на 48-годишното чакане, като домакинства най-големия турнир в световния футбол през 2030 г. се увеличиха. Испанците имат съвместна кандидатура с Португалия и Мароко. Кандидатурата на Испания се смята за водеща в момента, като южноамериканска, включваща Аржентина, Уругвай, Чили и Парагвай, не изостава много.

Смяташе се, че кандидатурата на Гърция, Египет и Саудитска Арабия също има много големи шансове, но вестник "Марка" твърди, че саудитците са се оттеглии. Саудитският външен министър Фейсал бин Фархан Ал Сауд е уведомил другите футболните асоциации на кадидатите за тяхното решение.

Мотивите на Саудитска Арабия са свързани с кандидатурата на Испания, Португалия и Мароко, тъй като те смятат, че ще бъде невъзможно да им се наложат по време на процеса на вземане на решения. Домакините на Световното първенство през 2030 г. ще бъде решен през 2024 г. и Испания ще оцени шансовете си да сложи край на 48-годишното си чакане за домакинство на турнира.

Оттеглянето на Саудитска Арабия е странно, защото страната хвърля огромни пари да развие футбола като привлича звезди като Кристиано Роналдо, Рубен Невеш и още много от Европа.