Испания удари Норвегия с 1:0 в Осло и класира не само себе си, но и Шотландия за европейското първенство догодина в Германия. 

Гол в началото на второто полувреме, потвърден след дълго време от ВАР, направи разликата в мача, който не предложи много положения, а по-голямата класа на победителите си каза думата. Крал Харалд също изгледа мача от трибуните, но не донесе късмен на скандинавците. 

И все пак испанците постигнаха целта си, като заедно с Шотландия делят първите 2 места в група А с по 15 точки при два оставащи мача, докато Норвегия има 10 и само един двубой. 

Испанците доминираха сериозно  още от началото, но трудно създаваха опасни ситуации. Липсваше им достатъчно креативност, преди в 20-ата минута да получат помощ от домакините. 

Страндберг неволно отклони едно центриране на Карвахал към Мората, който нямаше как да пропусне, но след намесата на ВАР се оказа, че голмайсторът е бил в засада и скандивците си отдъхнаха. Тълкуването обаче изглеждаше доста спорно, а и ако Мората не бе отиграл щеше да се стигне до автогол. 

В 28-ата минута Карвахал стреля опасно, но малко встрани, а малко след това Ниланд се справи с удар на Мората от малък ъгъл. Чак след 35-ата минута норвежците започнаха да атакуват повече. 

В 42-ата минута едно подаване на Фран Гарсия не бе изчистено добре и Холанд изглеждаше, че няма как да пропусне, но ударът на супезвездата на домакините бе блокиран от бившия му съотборник Аймерик Лапорт. 

В добавеното време Холанд получи нов шанс и напредна към наказателното поле, но не успя да стреля, а след това Йостигард стреля неточно с глава и паузата дойде очаквано при 0:0. 

Скоро след паузата обаче, иберийците поведоха, макар и пак при спорни обстоятелства. След центриране отляво топката стигна до Феран Торес, който стреля, но Мората блокира изстрела на далечната греда. Последва опит и на Оярсабал, който не мина, преди Гави все пак да отбележи. Последва преглеждане от ВАР от почти 5 минути, преди голът в  крайна сметка да бъде признат, въпреки че при първия удар Мората изглеждаше в тънка засада. 

Норвежците успяха да поизнесат играта по-напред впосдледствие, след като вече бе ясно, че победата им е задължителна. Резервата Нуса стреля точно в 65-ата минута, но без да затрудни сериозно Симон. 

Испанците пък действаха спокойно, макар и по-предпазливо, след като резултатът ги устройваше. В 85-ата минута Мората бе на път да реши всичко, но ударът му бе избит от голлинията от Йостигард. 

Така или иначе обаче бе ясно, че домакините нямат достатъчно потенциал, за да стигнат дори до един гол. 8-минутното продължение не донесе нищо, освен един удар на Нуса в ръцете на Симон и радостта остана за Испания и Шотландия. 

Норвегия – Испания    0:1 

0:1    Гави 49

Норвегия: Ниланд, Риерсон, Страндберг (77 Айер), Йостигард, Мелинг, Берг (58 Нуса), Берге, Боб (59 Сьорлот), Йодегор, Аурснес (77 Торствед), Холанд
Испания: Симон, Карвахал, Льо Норман (46 Давид Гарсия), Лапорт, Фран Гарсия, Гави (79 Сансет), Родри, Руис, Феран (71 Педраса), Мората (89 Хоселу), Ансу Фати (46 Оярсабал)