Бившият шеф на Испанската футболна федерация (РФЕФ) Луис Рубиалес ще се яви пред съда между 3-19 февруари 2025 заради целувката по устните на световната шампионка с Испания Джени Ермосо, обяви съд.

Миналия месец съд отсъди, че Рубиалес трябва да бъде съден за сексуално насилие и принуда заради целувката си с Ермосо по време на церемонията по награждаване, след като Испания надви Англия във финала на Световното в Австралия миналата година.

БГНЕС припомня, че Луис Рубиалес целуна по устата Джени Ермосо след финала на Световното първенство за жени в Австралия, а действията му предизвикаха огромен скандал. Рубиалес бе принуден да се оттегли от поста президент на РФЕФ, но отрече да има вина за случилото се, като твърдеше, че „целувката е станала по взаимно съгласие“.

Рубиалес има едно обвинение в сексуално насилие и ако бъде признат за виновен, ще лежи една година в затвора. Той ще бъде съден и по обвинение в принуда заедно с бившия селекционер на женския национален отбор Хорхе Вилда, настоящия спортен директор Алберт Луке и шефа на маркетинговия отдел на федерацията Рубен Ривера.

И четиримата са обвинени в това, че са опитали да поставят под натиск Ермосо да каже, че целувката е била по взаимно съгласие. Всеки от тях може да излежи 18 месеца присъда зад решетките, ако бъде признат за виновен.

Делото срещу Рубиалес ще се проведе в Аудиенсия Насионал в испанската столица Мадрид.