Той е играл на 3 световни първенства, печелил е 3 пъти титлата на Висшата лига и е бил титуляр във финал от Шампионската лига, стъпвал на някои от най-блестящите стадиони в световния футбол. Но поредната глава от забележителната кариера на Джо Коул започна във вечерта на 20 октомври на "Спотланд", малкото стадионче на Рочдейл. 

Гладен за футбол, 33-годишният плеймейкър, дълбока резерва на Астън Вила, изненадващо реши да премине в трета дивизия за едномесечен наем в Ковънтри Сити. Бившият английски национал се радваше като дете на приключението си: "Чувствам се отново като дете, наистина се насладих на това. Тренирах само веднъж с момчетата, но мисля, че се получи добре, и когато вляза в ритъм, се надявам, че мога да помогна отборът да се изкачи още по-високо." 

Той дебютира под блестящите светлини на "Рочдейл" пред 2495 платили за билетите си фенове в студената нощ в полите на Пенините. Въпреки че имаше сили да изкара не повече от 30 минути, мениджърът на Ковънтри Томи Моубри рискува и пусна Коул в стартовия си състав редом до гиганта Марк Антоан-Фортюн. На моменти той наистина беше впечатляващ. С хитра пета или рязък пробив Коул, за когото бившият му съотборник в Ливърпул Стиви Джерард навремето каза, че е добър колкото Лионел Меси, изглеждаше с класа над останалите. 

Само завършващият му удар липсваше. В 57-ата минута Моубри извади Коул и пусна бързака Райън Кент, взет под наем от Ливърпул. Гостуващата агитка възнагради Джо с оглушителни овации, докато той се тътреше уморено към скамейката. Ковънтри Сити изглежда идеалнотно място за записалия 56 мача за Англия халф, който носеше №14. "Небесносините", един от основателите на Висшата лига и носител на ФА Къп през 1987 г., водеше номадско съществуване между долните дивизии напоследък. Откакто се завърна на "Рико Арена", Ковънтри вече поглежда към върха на Лига 1.

Джо Коул увери, че идва в Ковънтри, защото умира да играе отново футбол, а не заради парите. При "небесносините" той ще вземе само малка част от заплатата си в Астън Вила, която ще бъде поета от клуба му. 

"Ако исках пари, нямаше да дойда тук - каза Коул, който по изчисления на английските медии е спечелил около €30 млн. през кариерата си. - Играх в една ера, в която ние извадихме голям късмет и като футболисти го отчитаме. Повечето от нас идват от общински жилища и от работнически семейства. Имаме възможност да водим добър живот и за мен финансите изобщо не са проблем. Аз просто искам да играя футбол независимо от дивизията - нормален, състезателен футбол. Искам да играя за подходящия период, за точния мениджър, който залага на правилната игра. И съм адски възбуден от това, че ще играя мач. Ако има нещо, което съм научил във футбола, това е, че трябва да гледаш само до следващия мач. Има 7 мача през тези 35 дни, след това ще преценим какво да правим."

Мениджърът на Ковънтри Тони Моубри потвърди: "Той дойде при нас, аз не съм го търсил. Момчето иска да играе футбол и една част от блестящата му кариера е все още пред него".