Евертън започна силно 2017-а, след като нанесе трето поредно поражение на Саутхемптън, печелейки с 3:0 у дома. Головете паднаха в последните 20 минути, след което Карамелите вече имат 30 точки и остават 7-и. Светците са 10-и с 24. 

Първото полувреме не предложи много положения. Вратарят на Светците Фрейзър Форстър спря удари на Баркли и Лукаку, докато пред вратата на домакините Джей Родригес може да съжалява, че не отбеляза, след като преодоля Дейвис и Уилямс, но стреля над целта. 

След паузата нещата не се промениха особено. Редмънд пропусна да даде аванс на гостите, след като ударът му бе спасен от Роблес, а след това влизането на Енер Валенсия промени всичко за домакините. 

Преотстъпеният от Уест Хям играч откри в 73-ата минута след добра атака, при която Форстър спаси удар на Лукаку, но топката бе отклонена от белгиеца на пътя му и той вкара отблизо. 

Минути след това Валенсия спечели дузпа, която Лейтън Бейнс превърна по категоричен начин в попадение, за да успокои „Гудисън Парк”. До края имаше време и Ромелу Лукаку да вкара 11-ия си гол за сезона. 

Бейнс отне с шпагат, Том Дейвис подаде към белгиеца, който намиращ се леко вдясно, стреля много силно, без да даде шанс на Форстър и да затвърди успеха. В ерата на Висшата лига Евертън има 13 победи и само една загуба в 18 домакинства срещу Саутхемптън.