На 4 август (петък) се дава началото на второто ниво в английския футбол. Попитайте Мик Маккарти да опише Чемпиъншип и прилагателните влизат в употреба с йоркшърски акцент. „Фантастично, вълнуващо, брутално, трудно, безкомпромисно, безмилостно“, казва мениджърът на Ипсуич, преди да поеме дъх и да допълни: „Футболът във ВЛ е безцветен и лек, дори мек, всеки чака на контра. Но в Чемпиъншип мачовете са много по-забавни. През миналата имаше страхотни отбори като Фулъм, които ни удариха два пъти“.

Ако някой е квалифициран да говори за новата кампания в Чемпиъншип, която започва много скоро, то това е Маккарти. Той изведе Съндърланд и Уулвърхемптън във Висшата лига, а през ноември ще празнува 5 години, откакто акостира на „Портман Роуд“. Това е повече от достойно постижение в дивизия, където вторият най-дългогодишен мениджър е направил едва две. Всъщност, откакто Мик пое трактористите, в дивизията е имало 93 треньорски рокади! Офертата и за този сезон е привлекателна. Уулвс и Мидълзбро харчат луди пари, Хари Реднап възстановява управленската си кариера в Бирмингам, а легендата на Челси – Джон Тери, подписа с Астън Вила. Той добавя допълнителен елемент. Всички ще наблюдаваме внимателно дали ще бъде успешен, или ще падне по гръб.

„Надявам се, че не си прави някакви грешни илюзии за Чемпиъншип. Няма да има никаква благосклонност, защото всеки нападател ще иска да се докаже именно срещу него. Надявам се играчите ми да не мислят „Ооо, това е Тери“. Такова мислене е само по себе си причина да започне война. Но Джон трябва да е доволен от постигнатото дотук в кариерата си. Вероятно се радва на предизвикателството и ако е здрав, ще е трудно да бъде преодолян, защото е корав и добър централен защитник“, коментира Мик.

Изминалият сезон не бе от най-добрите за Маккарти. Ипсуич, където прекара последните 15 години в Чемпиъншип, завърши на 16-о място и отпадна от ФА къп от аматьорския Линкълн Сити. Въпреки това 58-годишният специалист ще пътува следващата събота до Бирмингам с възобновен оптимизъм, независимо че традиционно трактористите харчат много малко за нови попълнения. Това лято „чантата беше разхлабена достатъчно“, за да може ирландецът да подпише с Джо Гарнър от Рейнджърс и с халфа на Кардиф Емир Хюлс. Защитникът Адам Уебстър ще бъде като ново попълнение, след като пропусна 6 месеца заради разкъсани връзки на глезена. „В края на месец май бе тежко. Не беше приятно, защото не се представихме достатъчно добре. Но сега започва нов сезон и аз отново се наслаждавам. На тренировъчната база постоянно ръмжа. Казвам на момчетата, че знам, че съм груб, но се опитвам само да направя подобрения, за които знам, че са възможни“, убеден е Мик. 

„Искам да бъда успешен и да печеля толкова, колкото Съндърланд и Вила желаят. Но, по дяволите, те харчат много повече пари от нас. Не искам да съм 10-и, 12-и или 18-и, искам да съм в шестицата, да се боря за плейофите. Миналия сезон чувах скандирания как ще бъда уволнен на следващата сутрин, но всеки ден ставах с мисълта той да бъде по-добър. Важно е да си спомням, че три отбора изпаднаха, а те с огромно желание биха приели да са тук отново“, споделя мениджърът на Ипсуич.

Срещата с Хари Реднап следващия уикенд ще бъде очарователна. Бившият наставник на Тотнъм и Уест Хем е на 70, но не успя да се противопостави на призивите за помощ от Бирмингам в края на миналия сезон и успя да спаси тима от изпадане: „Не ме изненадва, че Реднап се върна. Спомням си чувството, когато бях без работа 7 или 8 месеца. Беше на косъм, но с два страхотни резултата Бирмингам се спаси“.
Маккарти, който беше капитан на Ейре на Мондиал 1990 в Италия, е ръководил три от 24-те участника в Чемпиъншип през този сезон, освен Ипсуич. Той показа зъбите си на добър управленец още на 32-годишна възраст, когато бе начело на Милуол, който се завърна във второто ниво на английския футбол под ръководството на Нийл Харис: „Радвам се за тях. Беше ми трудно, но все още обичам клуба, дори живея в близост до тренировъчната им база. 

Феновете на Милуол са толкова страстни. Можеше да отида да гледам мач във вторник и хората на стадиона да скандират: „Мики, ти си легенда“. Няколко дни по-късно се връщам като мениджър на противников отбор и привържениците не спират да ме обиждат и ругаят. Те искат тимът им да спечели и мога да се идентифицирам с това“. 

След успешен престой начело на Ейре и участие на Мондиал 2002, където дори премина груповата фаза, Маккарти прекара три години в Съндърланд, печелейки промоция още в първия си пълен сезон. Черните котки завършиха последни преди година във ВЛ, но Мик е сигурен, че феновете ще искат от Саймън Грейсън да ги върне още от първия опит в елита: „Привържениците на тима са страхотни, но изискват много от теб. Те ще очакват отборът да направи това, което свърши Рафа Бенитес миналия сезон с Нюкасъл. Свраките имат по-голям профил, защото разполагат с летище, а хората не ходят на уикенд в Съндърланд. Но феновете не виждат различия между техния клуб и Нюкасъл, в края на деня винаги има равенство“.

Уулвърхемптън е другият тим, където Маккарти вече бе мениджър веднъж. Вълците подобриха рекорда за входящ трансфер в Чемпиъншип с привличането на португалския халф Рубен Невеш от Порто срещу 15,8 млн. паунда. Влиянието на суперагента Жорже Мендеш върху китайските собственици на клуба предизвика доста противоречия. Мик обаче смята, че вмешателство в работата на мениджъра може да бъде много по-сериозен проблем за вълците: „Зависи от това, което ви е казано в момента, когато поемате работата. На мен ми бе заявено в Ипсуич, че няма да се дават големи пари за играчи, така че никога не съм мрънкал за това. Ако някой ми каже, че ми предлага работа и играчи, които струват по 15 млн. паунда, ще му дам шанс. Не е най-лошото положение, в което бих се намирал, но никога няма да допусна някой да ми се бърка в работата. Ако това се случи, е време да се разделяме“.

Маккарти има свой нещастен опит с двама чуждестранни състезатели, когато националите на Русия Сергей Юран и Васили Кълков подписаха с Милуол от Спартак Москва: „Мислех, че всичките ми рождени дни, шоколадите и цветята за тях са дошли наведнъж. Те бяха страхотни играчи, но се оказаха загуба на време. Първия път, когато се опитах да ги накарам да бягат на тренировъчната база на Милуол („Калмънт Роуд“), те не си дадоха никакъв зор. След един двубой с Гримзби, един от тях си запали цигара. Това бе важен урок за млад мениджър като мен. Казаха ми, че постоянно се забавляват, а това влияеше на духа в съблекалнята. Те взимаха много повече пари от другите момчета, а само разхождаха фланелката“.

Една от тенденциите в последните сезони на Чемпиъншип е успехът на чуждестранните мениджъри. Давид Вагнер изведе Хъдърсфилд до ВЛ миналия сезон, а преди това Славиша Йоканович, сегашен мениджър на Фулъм и бързо прогонен от Левски, също върна Уотфорд в елита на английския футбол. Но Маккарти вярва, че има много талантливи местни мениджъри, които да те накарат да се развълнуваш: „Харесвам Гари Роуът от Дарби и смятам, че могат да бъдат истинска заплаха с него. Това, което се случи в Бирмингам, бе странно. Те ни победиха, а на следващия ден го уволниха без абсолютно никаква причина. Звъннах му и му казах: „Благодаря на Господ, че не спечелих“. Ако успее да придаде същата упоритост и дух в Дарби, те ще бъдат в битката за промоция, повярвайте ми. Марк Уорбъртън имаше подобно преживяване в Брентфорд. Ще бъде интересно да видим как ще се справи в Нотингам. И Шефилд Юнайтед може да има добра кампания, след като спечели Лига 1 през миналия сезон. Остриетата са голям клуб, имат импулс и подписаха с добри футболисти. Крис Уайлдър бе успешен в Нортхемптън, а сега в Шефилд“.

От индивидуална гледна точка има един противников нападател, който Маккарти ще държи под око през следващите 9 месеца. Това е исландецът Джон Дади Бодварсон, който премина от Уулвс в Рединг. „Мислех, че го взимам под наем при мен в Ипсуич. Минута по-късно той подписа с Рединг срещу 3 млн. паунда. В мен има частица надежда, че Бодварсон ще вкара 20 гола през следващия сезон, и частица надежда, че няма да успее. Но това е Чемпиъншип, най-трудното първенство, всичко е възможно“, завърши Маккарти.

 Джо Берщайн, Daily Mail