Първенецът на Висшата лига за 2016 година "Лестър" се похвали с рекордна печалба преди изплащането на данъците от 92.5 милиона паунда за финансовата година, която приключи на 31 май 2017 година. Според данните нито един клуб в английското първенство не е отчитал подобна печалба.

До голяма степен рекордното постижение на "лисиците" се дължи на участието им в Шампионската лига през миналия сезон. Като шампион във Висшата лига "Лестър" влезе директно в групите и достигна до четвъртфиналите, където отпадна от "Атлетико" (Мадрид). "Лисиците" получиха 81.681 милиона евро от Шампионската лига, а повече от половината от приходите от турнира дойдоха от маркет пула, благодарение на големите телевизионни права. В Шампионската лига "Лестър" заработи повече от "Реал" (Мадрид), като по-голям приход имаше единствено финалистът в турнира "Ювентус" – 110.4 милиона.

Окончателният финансов доклад на "лисиците" тепърва ще бъде публикуван, но съобщението на клубния сайт показва, че има сериозно увеличение на оборота – от 128.7 до 233 милиона паунда. Оперативните разходи също са се увеличи с 59% до 65.6 милиона паунда, но това е далеч под сумите, които харчат големите клубове във Висшата лига.

"Нашата основна задача е да запазим добро наследството на клуба и да осигурим добра база за развитие. Собствениците са много доволни от начина, по който "Лестър" се развива", каза изпълнителният директор Сюзън Уилън, цитиран от "Дневник". Благодарение на действащата сделка за телевизионните права във Висшата лига и сериозните си приходи от реклами и билети, по-голяма част от клубовете в Англия отчетоха печалба за предходната година.

След трудния минал сезон, в който "Лестър" дори беше в зоната на изпадащите, сега "лисиците" се движат стабилно във Висшата лига. Тимът е осми в класирането с 37 точки. В събота "лисиците" завършиха 1:1 с "Борнемут" като домакин, а Рияд Марез отбеляза изравнителния гол в седмата минута на продължението.