Битката за титлата в Англия е на два мача от развръзка, защото отборите са изиграли вече 36 кръга.

Оказва се обаче, че може да има още един мач и той да е между единствените двама останали претенденти - "Манчестър Сити" и "Ливърпул", съобщава Би Би Си, цитиран от "24 часа".

За целта те трябва да завършат с изцяло еднакви показатели - точки, вкарани и допуснати голове, което логично значи и еднаква голова разлика.

В момента "гражданите" имат 92 точки и голова разлика 90:22 (+68), а "червените" - съответно 91 и 84:20 (+64).

В оставащите мачове от редовния сезон момчетата на Хосеп Гуардиола приемат "Лестър" на 6 май и гостуват на "Брайтън" на 12-и, а тези на Юрген Клоп първо играят навън с "Някасъл" (4 май), след което също на 12-и са домакини на "Уулвърхемптън".

Вижте класирането във Висшата лига

Двата отбора да се изравнят по точки може да стане по два начина - равен за "Ливърпул" и загуба за "Сити", като в другия си мач да завършат еднакво, тоест синхронно да паднат, бият или завършат наравно, или пък равен и загуба за "червените" при два равни за "гражданите".

Gol.bg припомня, че настоящият първенец има предимство в преките мачове - 0:0 на "Анфийлд" и 2:1 на "Етихад", но за разлика в други турнири и първенства, този показател на Острова не се взима под внимание. 

Би Би Си дава няколко варианта как може да се стигне до плейоф за титлата между "Сити" и "Ливърпул":

- Два равни по 0:0 срещу победа 5:0 и загуба 1:2;
- Победа и загуба с по 1:0 срещу 4:0 и 3:3;
- Равен 0:0 и загуба 0:4 срещу два равни по 3:3;
- Загуби с 0:3 и 0:2 срещу равен 3:3 и загуба 3:4

Досега това - допълнителен мач за титлата, никога не се е случвало в историята на Висшата лига, обясняват статистиците.

През сезон 1995-1996 г. ръководството на лига за всеки случай насрочва две дати и дори отпечатва билети за евентуален мач между "Манчестър Юнайтед" и "Нюкасъл", но в крайна сметка "червените дяволи" са първи с 4 точки преднина.