Англия спечели третото място в първото издание на турнира Лига на Нациите, след като победи с 6:5 след дузпи тима на Швейцария. В редовното време и продълженията двата отбора не успяха да си отбележат гол, за което “вина” имаха гредите зад Ян Зомер, пропуските на Рахим Стърлинг и ВАР. В 85-та минута гол на Калъм Уилсън бе отменен заради фаул в атака. 

Така се стигна до изпълнението на дузпите, където играчите и на двата отбора бяха безкомпромисни. След 11 поредни гола след удари от бялата точка фаталната грешка бе на Йосип Дърмич. Джордан Пикфорд усети ъгъла при изпълнението на нападателя и изби, за радост на англичаните в Гимараеш. По-късно тази вечер в Порто е големият финал в надпреварата - Португалия срещу Холандия. 

Двата отбора изиграха двубой без особен заряд и напрежение, който по-скоро приличаше на приятелска среща. Играта бе бавна, а положенията пред двете врати не достатъчно. Все пак още в началото на мача Хари Кейн копна топката и прехвърли Ян Зомер, който леко я отклони и тя кацна на напречната греда. Швейцарците отговориха с далечен удар на Фройлер, а малко след това Стърлинг направи първия от многото пропуски. Крилото на Ман Сити бе изведен от Хари Кейн, но стреля слабо в тялото на Зомер. 

В минутите до края на полувремето на стадиона в Гимараеш се настани скуката, но все пак в 35-та Дале Али бе на път да реализира. Халфът засече прекрасно центриране на Александър-Арнолд отдясно, но прати топката с глава на сантиметри от вратата. 

В началото на второто полувреме Фабиен Шер можеше да улесни англичаните, след като отклони едно остро центриране отляво, Зомер пак закачи леко топката, а тя отново се отби в гредата зад него. 

При последвалата контраатака Гранит Джака отправи топовен удар от границата на наказателното поле, но и Джордан Пикфорд показа класа. Последваха нови пропуски на Стърлинг, за да дойде 85-та минута. 

Тогава резервата Калъм Уилсън вкара гол, но той бе отменен от ВАР. Причината - при първоначалното центриране нападателят е фаулирал Мануел Аканджи в наказателното поле. 

В първото продължения продължиха невероятните изяви на Зомер и нескопосаните удари на Стърлинг. В 96-та минута Зомер спаси страхотен удар на али с глава, а миг по-късно се справи и с добавката на Стърлинг. 

В 117-та минута Стърлинг пак бе близо до това да вкара. Крилото изпълни по прекрасен начин свободен удар от около 20 метра. Зомер този път не мръдна, топката пак се спря в гредата. 

Швейцария - Англия 0:0 

Дузпите: 

0:1 Хари Магуайър 

1:1 Стивън Цубер 

1:2 Рос Баркли 

2:2 Гранит Джака

2:3 Джейдън Санчо

3:3 Мануел Аканджи 

3:4 Рахим Стърлинг 

4:4 Кевин Мбабу 

4:5 Джордан Пикфорд 

5:5 Фабиан Шер 

5:6 Ерик Дайър 

5:6 Йосип Дърмич - Пикфорд спасява 

Швейцария: Зомер, Шер, Аканжи, Елведи, Мбабу, Джака, Фройлер, Родригес (87 - Дърмич), Фернандес (61 - Закария), Шакири (65 - Цубер), Сеферович (113 - Окафор)

Англия: Пикфорд, Александър-Арнолд, Магуайър, Гомес, Роуз (70 - Уолкър), Делф (106 - Баркли), Дайър, Али, Лингард (106 - Санчо), Стърлинг, Кейн (75 - Уилсън)