Цели 83-ма английски футболисти са стартирали в мачовете от първия кръг на сезона във Висшата лига, отчетоха със задоволство местните медии. 

Това означава, че 37.73% от играчите са били англичани, което е най-големият брой от сезон 2010-11, когато в първите 10 мача започнаха 85.  През годините първенството е често критикувано заради големия брой чужденци, но ето, че тенденцията е на път да се промени. 

Отбелязва се, че дори клубовете от топ 6 са заложили на 22-ма английски футболисти, като дори Арсенал започна с цели четирима в лицето на Ейнсли Мейтланд-Найлс, Джо Уилок, Рийс Нелсън и Калъм Чеймбърс. 

За Ман Юнайтед стартираха петима (Уан-Бисака, Магуайър, Шоу, Лингард, Рашфорд), а за Ливърпул (Гомес, Хендерсън, Александър-Арнолд), Манчестър Сити (Уокър, Стоунс, Стърлинг) и Челси (Маунт, Баркли, Ейбрахам) по трима. В Тотнъм също заложиха на англичаните, като започнаха четирима: Уокър-Питърс, Роуз, Уинкс и Кейн. 

Това обаче не гарантира, че в следващите мачове нещата няма да се променят, след като някои от англичаните не се представиха на чак толкова добро ниво и може да загубят местата си.