Съвсем очаквано защитата на Англия бе сериозно критикувана след трите допуснати гола снощи срещу Косово. 

Трите лъва спечелиха с 5:3, но получиха попадение още след 34 секунди игра  и в дълги периоди от двубоя демонстрираха сериозна несигурност. 

Това естествено бе отчетено като сериозен минус от медиите, които отбелязаха, че с подобна игра срещо по-класен съперник нищо добро не чака отбора. 

„Мъпет шоу в защитата на Англия! Безпомощните Магуайър и Кийн подариха голове на Косово. Деклан Райс пък сбърка за третия гол. Саутгейт иска топката да се изнася с пасове, но играчите губят границата между сигурността и наивността. Най-добрите отбори в света не рискуват толкова близо до вратата си. Англичаните се стряскат от пресата на съперника, а Косово показа, че не е аутсайдер“ написа вестник „Сън“. 

„С такава защита срещу топ-отбор на европейското догодина, Англия няма никакъв шанс! Абсолютно никакъв! Да, беше забавно. Хубав мач, голове, отлична атмосфера, но фактите остават. С такава отбрана Англия не може да постигне нищо. В нападение положението е друго, но не може да очакваш нападателите да бележат по 4 гола във всеки мач“ добави Мартин Самюъл от „Дейл Мейл“.