Английският национален отбор е стигнал до общо становище да напусне терена в мачовете с Чехия или с България, ако има расистки обиди от трибуните към техни играчи. Англичаните гостуват на Чехия на 11-и, а на 14-и този месец пристигат в София. Мачът на Васил Левски ще се играе пред частично затворен стадион, тъй като УЕФА вече наказа България за расистки прояви на публиката в мачовете с Косово и Чехия през юни.

Мениджърът на англичаните Гарет Саутгейт обяви на среща в понеделник вечерта, че всички английски футболисти са обсъждали евентуални действия срещу бъдещи прояви на расизъм. Саутгейт е разяснил пред отбора какво предвижда протокола на УЕФА в такива случаи и че всички футболисти са се съгласили да следват протокола.

Европейската асоциация има три стъпки в своя протокол против расизма, като една от тях е всеки засегнал се от скандирания играч трябва да информира своя капитан и той да се обади на съдията. В този момент съдията трябва да поиска от говорителя на стадиона да направи официално съобщение по уредбата. Втората стъпка е съдията да прибере временно отборите в съблекалнята и да последва ново предупреждение, че мачът може и да не се доиграе, ако обидите продължат. Решението дали мачът ще бъде прекратен или продължен, ще бъде взето от съдията след консултация с официалните лица и играчите.

"Ще решим дали да останем или не на терена", нападателят на Челси Тами Абрахам предложи на останалите си съотборници да не спазват процедурата на УЕФА, тъй като тя не работи според него, а сами да вземат решение да си тръгнат от игрището.

"Хари Кейн дори каза, че ако това се случи и ние не сме доволни, говорим със засегнатия играч и ние заедно напускаме терена. Това е отборно решение. Няма да изолираме един човек, а ще се поеме решението от целия отбор. Ако се случи с един от нас, значи се случва с всеки от нас", казва още Тами Абрахам.

"Вече говорихме за това. Хари Кейн каза, че можем да спрем мача и да решим дали да продължим, ако не сме доволни. Без значение какъв е резултатът. За мен лично този протокол на УЕФА дава на хората извинения. Ако сега се случи и има предупреждение, след това се случи отново, ние като отбор трябва да вземем решение какво ще правим", каза още нападателят на Челси.

Aбрахам вече веднъж се сблъска с подобни емоции по време на мача за Суперкупата срещу Ливърпул, когато той пропусна дузпа.

"Мисля, че се справих по най-добрия възможен начин. Просто стоя настрана от Тиутър и социалните медии. Просто прекарвам времето си с моите съотборници и моето семейство", каза той.