През месец март тази година девет клуба от английската Висша лига, сред които Ливърпул, Манчестър Юнайтед, Челси и Арсенал, са поискали Манчестър Сити да бъде изваден от участие в евротурнирите.

Това стана ясно, след като Спортният арбитражен съд (CAS) публикува доклад за отмяна на двугодишното наказание на "гражданите" за нарушаване на правилата на УЕФА за финансовия феърплей.

Останалите клубове, които са се присъединили към изброените грандове, са били Бърнли, Лестър, Нюкасъл, Тотнъм и Уулвърхемптън.

Докладът на CAS се състои от 93 страници и в него се отбелязва още, че от "Етихад" са отказали да сътрудничат на УЕФА, откъдето разследвали финансовите дейности на клуба. Болшинството от членовете на комисията смятат, че това е сериозно нарушение, но не го считат за определящ момент.

Комисията определила още, че твърденията на УЕФА не са неоснователни, но наличните доказателства не могат да заключат, че Сити е получил скрито финансиране от спонсори. Докладът посочва, че "гражданите" категорично отрекли твърденията за споразумения с Etihad Airways и Etisalat. Клубът съобщил и за откраднати над 5,5 милиона мейла.

В крайна сметка комисията установила, че давността на повечето предполагаеми обвинения е изтекла. В същото време CAS все пак намери Сити за виновен за отказа за сътрудничество на УЕФА, заради което беше глобен с 10 милиона евро.