Бившият английски национал и футболист на Ливърпул Джон Барнс защити съдията Себастиан Колтеску, който забърка грандиозен расистки скандал снощи. 

Реферът, който бе 4-и арбитър  на двубоя ПСЖ – Истанбул Башакшехир е обвинен, че е обидил на расистка основа помощник-треньора на турския тим Пиер Уебо, заради което мачът бе прекъснат и ще се доиграе днес с други съдии. 

При едно спречкване в първите минути край страничната линия, Колтеску идентифицира Уебо с думите: „Този черния ето тук. Той не може да се държи така“. 

Използваната дума на румънски „negru“, която означава „черен“, има силно обидно значение в английския, което вероятно предизвика и бурната реакция от Уебо, който е решил, че е наречен „негър“ или „негро“. Барнс обаче се изказа в подкрепа на Колтеску. 

„Ако в сред група чернокожи има само един бял, как ще наречете единствения, който се отличава от останалите? Същото е и ако има група от петима чернокожи треньори и сред тях един бях. Той би казал – „този белия“, защото как да го определи по друг начин?“ коментира Барнс в Туитър. 

„Четвъртият съдия трябва максимално бързо да обясни на главния към кого да се насочи, защото това е работата му, а не да пита как се казва. След това главния рефер може да поиска името на провинилия се и да го изгони“ добави още англичанинът.