Челси спечели дербито с Ливърпул с 1:0 на „Анфийлд“, за да задълбочи още повече кризата при Червените. 

Лондончани изиграха силен мач, като бяха организирани отлично в защита, а Мейсън Маунт им осигури скъпоценния гол. 

Така Томас Тухел остана без загуба начело на Сините, вече в 10 мача, а с 47 точки тимът излезе 4-и, само на 4 точки от втория Манчестър Юнайтед. 

Ливърпул пък продължава да бъде с 43 точки, като това бе 5-ата поредна домакинска загуба в първенството, което е абсолютен кошмар за състава на Юрген Клоп, който обаче отново игра слабо, особено в атака. 

В  състава на домакините Алисон се завърна на вратата след трагедията с баща му, а и Фабиньо отново бе на линия. Гостите излязоха с трима централни защитници и с по-дефанзивна формация. Маунт, Зиеш и Вернер действаха в нападение. 

Началото бе равностойно, без и двата тима да успеят да достигнат до някакви сериозни ситуации. Стратегията на лондончани бе за игра на контраатака и  16-ата минута Тимо Вернер се оказа на добра позиция, но стреля твърде слабо и Алисон спаси. Това бе сериозен пропуск. 

Последва неточен удар на Сесар Аспиликуета, като това бяха добри минути за Сините и в 24-ата минута те вкараха. Вернер бе изведен зад защитата, Алисон излезе неразчетено, германецът го преодоля и реализира. Последва обаче провера от ВАР и в крайна сметка след поредната засада от 1-2 сантиметра, попадението не бе зачетено. Ливърпул се измъкна. 

Едва в 28-ата минута Червените стигнаха до чисто положение. Салах даде отлично подаване отдясно към спринтиралия Садио Мане, но от чиста позиция в наказателното поле сенегалецът не успя да засече и да стреля, пропускайти отличната възможност. 

Домакините продължаваха да се затрудняват в достигането до добри ситуации и в 42-ата минута Челси постигна своето. Канте изведе Маунт с дълъг пас отляво, халфът овладя, измъкна се от Фабиньо и с прецизен изстрел в долния ляв ъгъл даде преднина на лондончани. 

Второто полувреме започна с претенции за дузпа от Ливърпул, след като топката удари ръката на Канте. Ситуацията изглеждаше спорна, но вероятно заради близкото разстояние наказателен удар не бе отсъден, въпреки намесата на ВАР. 

Челси обаче продължи да атакува опасно и в 54-ата минута удар на Чилуел бе избит от Алисон, Зиеш стреля при добавката и бе на път да вкара, но Робъртсън изчисти пред голлинията. 

Ливърпул отговори със ситуация пред Мане, но поради високата скорост нападателят пак не се справи както трябва при контрола и пропусна. Темпото се вдигна, като Вернер също бе близо до гол, но не успя да стреля. 

Клоп направи двойна смяна, като пусна Окслейд-Чембърлейн и Диого Жота, а изненадващо един от сменените бе Мохамед Салах, който не бе никак доволен от действието на германеца. В 70-ата минута обаче, Ливърпул все още нямаше точен удар към вратата, докато Челси бе с 5 такива. 

Челси се прибра по-близо до своята врата, но се защитаваше съвсем спокойно. Сините не пропускаха възможността и да контраатакуват, като в 77-ата минута Вернер бе изведен отляво, но Алисон скъси ъгъла и изби удара на нападателя. 

В 85-ата минута Ливърпул бе близо до гола, като първо Кабак не успя да стреля отблизо, а секунди след това Вайналдум отправи първия точен удар за доманиките, но Менди се справи комфортно. 

До края домакините опитаха да създадат напрежение пред вратата на Менди, но центриранията им не носеха нищо и така логично Ливърпул допусна ново поражение, а Челси спечели съвсем заслужено. 

Ливърпул – Челси    0:1

0:1 Маунт 42

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Фабиньо, Кабак, Робъртсън, Тиаго (80 Милнър), Вайналдум, Джоунс (62 Жота), Салах (62 Окслейд-Чембърлейн), Фирмино, Мане
Челси: Менди, Аспиликуета, Кристенсен, Рюдигер, Джеймс, Канте, Жоржиньо, Чилуел, Зиеш (66 Пулишич), Маунт (81 Ковачич), Вернер (91 Хаверц)