Нюкасъл спъна Уест Хям за Топ 4 и в същото време направи огромна крачка към спасението, след като спечели с 3:2 драматичния сблъсък на „Сейнт Джеймсис Парк” от 32-ия кръг на Висшата лига. 

Свраките играха повече от едно полувреме с човек повече, изпуснаха два гола аванс, но все пак стигнаха до триумфа, след който вече имат 35 точки, на 9 от опасната зона. 

Първият ключов момент бе в 36-ата минута. Крейг Доусън не успя да спре Жоелинтон на центъра, топката стигна до Алан Сен-Максимен, който напредна и стреля по диагонала, но твърде слабо. Иса Диоп бе на път да избие, но топката се отби първо в единия, а след това в другия му крак, за да влезе в мрежата. Доусън пък получи втори жълт картон заради влизането си секунди преди гола, което направи кошмара за лондончани пълен. 

Чуковете обаче не бяха приключили с подаръците. В 41-ата минута след корнер вратарят Лукаш Фабиански изпусна високата топка, която падна идеално на крака на Жоелинтон, който направи 2:0 на празна врата. 

След паузата гостите се подобриха и опитаха да се върнат в мача, но Лингард, Джонсън и Цоуфал направиха пропуск. Все пак в 73-ата минута Диоп намали пасива след удар с глава след центриране на Боуен, за да се реваншира за автогола си преди почивката. 

Това даде импулс на Чуковете и малко след  това те получиха дузпа, заради ненужна игра с ръка на Киърън Кларк и намеса на ВАР. Джеси Лингард реализира за 2:2 с удар до гредата, но това не бе всичко. 

Удар на Мърфи бе избит от голлинията от Джонсън и гостите оцеляха, но секунди след това Нюкасъл все пак вкара. Джо Уилок засече с глава центриране отляво и донесе победата. 

За Уест Хям загубата бе неприятна, защото остави Чуковете с 55 точки, но те могат да бъдат изпреварени от Челси и Ливърпул. Докрая обаче има така или иначе доста време.