Пред около 8000 фенове на „Уембли” Манчестър Сити продължи доминацията си в турнира за Купата на Лигата, като спечели трофея за 4-и път поред след 1:0 срещу Тотнъм на финала. 

Гражданите доминираха и логично стигнаха до отличието, макар и след късен гол. Така те се изравниха с Ливърпул по спечелени купи от надпреварата, като двата клуба имат по 8. 

Шпорите играха слабо и логично не успяха да стигнат до първата си купа от 2008-а година, а Хари Кейн не докосна топката нито веднъж за тях в наказателното поле на Сити, което разбира се е показателно. 

Гражданите излязоха с най-доброто, като и Кевин Де Бройне стартира, след  като успя да се възстанови от контузията си. За Шпорите Хари Кейн очаквано водеше нападението, което бе радостното за феновете на лондончани. 

Стратегията на Пеп Гуардиола включваше игра без чист нападател, като Де Бройне изпълняваше тези функции. Небесносините установиха контрол върху събитията и постепенно започнаха да стават все по-опасни. 

В 15-ата минута Фил Фодън напредна отляво и намери непокрития Стърлинг на около 10-11 метра от вратата. Нападателят стреля по тревата, но Дайър успя да отклони топката в корнер и Тотнъм като по чудо оцеля. 

Обсадата на вратата на Лорис ставаше все по-сериозна, а Кейн и Сон почти не бяха стигнали до топката. Все пак чистите положения бяха рядкост. В 26-ата минута късметът отново покри Тотнъм. Де Бройне се оказа свободен отдясно и центрира, а Алделварелд отклони към Фодън, който бе във вратарското поле. Младокът отклони, но топката първо се отклони от Дайър, а след това и в гредата и до гол не се стигна. 

Стърлинг бе следващият, който получи възможност, но от малък ъгъл стреля покрай далечната греда. Последва типично отиграване на Марез, който наредна отдясно и потърси далечния ъгъл, но малко встрани. Страхотно положение!
 
Последната ситуация бе секунди преди паузата, когато и Кансело насочи топката към близкия ъгъл, но Лорис се справи. Почивката дойде при 0:0, но със сериозна доминация на Манчестър Сити. 

Втората част обаче започна с отличен и много опасен удар на Джовани ло Селсо за Тотнъм, но Зак Стефън изби насочената в далечния ъгъл топка и регистрира страхотно спасяване. Небесносините отговориха с положение пред Де Бройне, но белгиецът не уцели добре топката. 

Все пак Шпорите определено действаха по-добре в тези минути, но Гражданите оставаха по-опасни. Стърлинг не бе точен в своя опит преди Кейн да получи удар в коляното, но се изправи и продължи. В 71-ата минута Де Бройне центрира отлично и Фернандиньо стреля с глава, но Лорис бе сигурен и спаси.  

В 72-ата минута още едно хубаво нападение на Сити освободи отляво Стърлинг, той пусна към нахлуващия Гюндоган, но неговият изстрел не се получи и топката мина встрани. Марез също отправи опасен шут, но Лорис плонжира и спаси отлично. Голът така и не идваше. 

Логичното обаче все пак се случи. В 82-ата минута Де Бройне центрира отлично от свободен удар и Аймерик Лапорт засече с глава в мрежата, за да отбележи скъпоценния гол. 

Де Бройне пропусна да вкара нов гол за Сити, а Тотнъм така и не стигна до опасно положение в оставащите минути, за да загуби и логично този финал.

Манчестър Сити – Тотнъм    1:0

1:0 Лапорт 82

Манчестър Сити: Стефън, Уокър, Диаш, Лапорт, Кансело, Фернандиньо, Гюндоган, Де Бройне, Марез, Фодън, Стърлинг
Тотнъм: Лорис, Орие, Алделвайрелд, Дайър, Регилон, Хойберг, Уинкс, Ло Селсо (67 Сисоко), Моура (67 Бейл), Сон, Кейн