Лестър Сити спечели ФА Къп за първи път в историята си, след като надви Челси с 1:0 в изпълнен с много драма финал на „Уембли“. На сблъсъка присъстваха и около 20 000 фенове, което направи атмосферата съвсем истинска. 

Страхотен гол на Юри Тилеманс и отменено попадение от ВАР в края за лондончани, донесе успеха на Лисиците, които в края страдаха много, но все пак сътвориха история. 

Челси имаше предимство през повечето време, а в края стигна и до няколко отлични ситуации, но Каспер Шмайхел спря хората на Томас Тухел към 9-а купа от надпреварата. 

За лондончани имаше няколко промени от двубоя с Арсенал, като Тимо Вернер, Нголо Канте, Антонио Рюдигер и Маркос Алонсо се завърнаха. За Лисиците Джеймс Мадисън отново започна на пейката. 

Челси доминираше по отношение на притежанието на топката, но чистите положения липсваха, след като и двата състава действаха и много предпазливо. 

На първо място очаквано бе поставена сигурността, като Лисиците действаха здраво в средата на терена и ограничаваха креативността на съперника. Рюдигер стреля неточно отдалеч, докато опит на Варди бе блокиран от Джеймс. 

След свободен удар за Лестър Союнчу засече с глава, но отново над целта. Малко след това Маунт се измъкна и отправи удар, получи се рикошет във Фофана и топката премина на сантиметри от целта. В 29-ата минута Вернер изпревари Аспиликуета за една топка и я прати много близо до целта, пропускайки ситуацията. Ако не бе отиграл положението, съотборникът му вероятно щеше да се разпише. 

Стигна се до 32-ата минута, в която Джони Еванс, който бе под въпрос, но все пак стартира, получи възобновяване на контузията си и трябваше да напусне. Фофана блокира по отличен начин два опита на Вернер, а в добавеното време на първата част Варди отклони с глава след пас на Тилеманс, но покрай вратата и така паузата дойде при 0:0. 

В началото на второто полувреме Кепа придвидливо излезе, за да изпревари Варди след подаване на Варди. Алонсо стреля точно за Челси с глава, но за Шмайхел нямаше проблеми. 

Лисиците обаче заиграха по-добре и в 63-ата минута стигнаха до страхотен гол. Подаване на Джеймс при изнасянето бе отклонено от Перес, топката попадна в Люк Томас, който подаде на Юри Тилеманс, белгиецът напредна и с прекрасен удар в горния десен ъгъл реализира. Наистина фантастичен гол!

Сините имаха претенции за игра с ръка на Перес, но голът бе зачетен. Повторенията показаха, че топката наистина се докосва до ръката на играча на Лестър, но след като първо се отклонява в коляното му, така че попадението бе редовно. 

Челси опита да натисне и овладя инициативата, но без да стига до чисти положения. Чак в 78-ата минута при едно центриране Бен Чилуел отклони с глава, но Шмайхел плонжира страхотно и успя леко да отклони топката, а след това тя се отби и от гредата и бе изчистена. 

Тухел направи всичките си 5 смени в опит тимът  му да изравни, но Лисиците действаха солидно. В 87-ата минута отново Шмайхел се намеси фантастично, след като отрази много силен удар на Маунт. 

В 89-ата минута обаче, Челси все пак вкара. Чилуел се включи отляво, преодоля Шмайхел, а в опита си да изчисти пред голлинията Союнчу отклони в тялото на бившия играч на Лестър и топката спря в мрежата. 

Сините ликуваха, но последва намеса на ВАР заради подаването към Чилуел. И след около минути голът бе отменен заради засада вероятно от няколко милиметра. Драмата стана пълна, но така Лестър все пак оцеля и спечели отличието, а разочарованието бе за Челси. 

Челси – Лестър    0:1

0:1 Тилеманс 63

Челси: Кепа, Джеймс, Силва, Рюдигер, Аспиликуета (76 Хъдзън-Одой), Канте, Жоржиньо (75 Хаверц), Алонсо (68 Чилуел), Зиеш (68 Хаверц), Маунт, Вернер (82 Жиру)
Лестър: Шмайхел, Фофана, Еванс (34 Олбрайтън), Союнчу, Кастан, Тилеманс, Ндиди, Томас (82 Морган), Перес (83 Чаудри), Ихеаначо (67 Мадисън), Варди