Ромелу Лукаку се завърна с гол в Челси, а Сините победиха Арсенал с 2:0 на „Емиратс“ в дербито от 2-ия кръг на Висшата лига. 

Белгиецът реализира още в началото и изигра силен мач, за да покаже, че с него в редиците си хората на Томас Тухел определено изглеждат сериозни претенденти за челото. 

Сините бяха много по-опасни в нападение и изглеждаха наистина солидно, за да съберат пълен актив от 6 точки. В същото време домакините бяха далеч от класата на опонента и логично допусната второ поредно поражение. 

За Артилеристите имаше промяна в защитата, след като Бен Уайт се оказа с положителен Ковид-тест и бе заменен от Роб Холдинг. Седрик Соареш също започна, Букайо Сака стартира в нападение, а атаката водеше Габриел Мартинели. Пиер-Емерик Обамеянг все пак бе на пейката. За гостите Ромелу Лукаку очаквано започна в атака. Рийс Джеймс и Кай Хаверц бяха другите две промени в състава. 

Началото за Арсенал бе обещаващо, защото след малко повече от минута Смит-Роу стреля остро от двайсетина метра, но Едуар Менди комфортно спаси. Сините отговориха с мощен удар на Рийс Джеймс, който попадна в главата на Джака и това доведе до известно прекъсване на двубоя. 

След като играта бе подновена последваха равностойни минути преди да дойде моментът на Лукаку. Белгиецът отлично задържа топката, след което я подаде вдясно към Джеймс и продължи движението си към вратата. Защитата на Арсенал не бе добре подредена, последва успоредно подаване на голлинията и Ромелу спокойно отклони в мрежата. Това бе първият му гол с екипа на Челси във Висшата лига, след като при предишния си престой не успя да се разпише! 

Сините изглеждаха доста солидно и продължиха да нападат. При една контра Букайо Сака излезе на добра позиция срещу Аспиликуета, но опитният испанец го спря. Малко след това Лукаку отново бе добре пласиран, но Джеймс този път комбинира с Маунт, чийто опит за блокиран от защитник. 

Само че хората на Томас Тухел определено започнаха да доминират и в 35-ата минута удвоиха аванса си. Алонсо подаде отляво към центъра, Лукаку пропусна зад гърба си, където Маунт овладя и намери включилия се Джеймс, който със страхотен удар не остави шансове на Лено. Отново великолепно изработен гол! 

В 41-ата минута Артилеристите поискаха дузпа и сякаш имаха своите основания, след като Джеймс изблъска Сака, но реферът не посочи бялата точка. ВАР също прегледа положението, но съдията явно бе категоричен в преценката си. Домакините бяха близо до гол и след един корнер, но така или иначе паузата дойде при солиден аванс за Челси. 

Втората част започна с доминация на Сините, но без добри ситуации. Арсенал отговори с корнер и удар на Сака, при който имаше рикошет, но Менди се намеси подобаващо. Домакините опитаха да се върнат в мача, но се затрудняваха в създаването на чисти ситуации. 

В 60-ата минута обаче, бяха страшно близо до попадение. Пабло Мари отклони с глава след корнер и Холдинг бе на чиста позиция, но някак си не успя да намери целта. Страхотен пропуск! 

Артета пусна Обамеянг, който веднага стреля, но не затрудни Менди. Домакините продължиха да играят добре и Локонга бе на път да изведе Обамеянг, но Менди внимаваше. Последва и страхотно блокиране на Аспиликуета срещу Смит-Роу, който бе на път да стреля. 

Артилеристите продължиха да опитнат, но в 78-ата минута Челси едва не вкара отново. Маунт изведе Лукаку с отлична топка и нападателят стреля с глава, но Лено реагира фантастично и изби. 

Контрите на Сините бяха страшно опасни и Маунт не успя да стреля добре изведен от Лукаку. Лено пък спаси силен удар на Хаверц. Така или иначе обаче, Челси свърши достатъчно, за да спечели, а Лукаку започна страхотно втория си период в отбора. 
    
Арсенал – Челси    0:2

0:1 Лукаку 15
0:2 Джеймс 35

Арсенал: Лено, Седрик, Холдинг, Мари, Тиърни (66 Таварес), Локонга, Джака, Пепе, Смит-Роу, Мартинели (79 Балогун), Сака (61 Обамеянг)
Челси: Менди, Кристенсен, Рюдигер, Аспиликуета, Джеймс, Жоржиньо, Ковачич (72 Канте), Алонсо, Маунт (82 Зиеш), Хаверц (89 Вернер), Лукаку