Манчестър Сити надви Челси с 1:0 в дербито от 6-ия кръг на Висшата лига, което се игра на „Стамфорд Бридж“ в Западен Лондон. 

В мач с малко положения, Габриел Жезус се превърна в герой за Гражданите, които показаха, че са отбор, който тепърва ще навлиза във форма и не трябва да бъдат изключвани от голямата борба. 

По-пасивната стратегия на лондончани не им  донесе успех и така те записаха първата си загуба в шампионата, като останаха с 13 точки, колкото вече имат и шампионите, които се справиха с един от най-неудобните си съперници напоследък. 

Формацията на Томас Тухел включваше трима централни защитници и Рийс Джеймс и Маркос Алонсо по двата фланга. Изненадващо или не Тимо Вернер партнираше на Ромелу Лукаку в нападение, а Мейсън Маунт не бе в групата. За Гражданите за първи път през сезона в първенството титуляр бе Кевин де Бройне. Въпреки че Габриел Жезус стартира, Фил Фодън бе в ролята на фалшива деветка. 

Гостите започнаха агресивно и амбицирано, като владееха топката, но не успяха да създадат опасни ситуации. До 15-ата минута 43% от играта се бе водила в третината на Челси, което обаче не носеше нищо на Сити. 

Лондончани дебнеха за контри и в 16-ата минута Вернер надбяга Лапорт, но си чукна топката встрани, а след  това пасът му пред вратата бе избит от Диаш. И при двата тима обаче приоритет бе предпазливостта. 

В средата на първото полувреме Рийс Джеймс пострада след сблъсък с Грийлиш и въпреки че опита са продължи, в крайна сметка напусна с проблем в глезена. Това прати Аспиликуета на неговата позиция след влизането на Тиаго Силва. 

В 34-ата минута Родри получи възможност да стреля отдалеч, но Рюдигер отклони топката над гредата, въпреки че това стресна феновете на домакините. Пресата на Сити бе сериозна, но Челси се защитаваше компактно. Де Бройне прати топката високо над целта, което бе прието и като израз на разочарование. В 41-ата минута Жезус пропусна най-доброто положение за полувремето, стреляйки неточно с левия крак и  паузата логично дойде при 0:0. 

Второто полувреме започна  с неточен удар на Кансело за Сити, след което в 53-ата минута гостите поведоха. Кансело получи след къс корнер, финтира че ще стреля, след което топката стигна до Жезус. Бразилецът овладя и опита удар, при който имаше рикошет в Жоржиньо и Менди се оказа безпомощен. Едва вторият гол, получен от Челси за сезона в първенството!

Домакините опитаха да реагират и Тухел пусна Кай Хаверц на мястото на Канте, в 61-ата минута бяха на косъм да получат нов гол. Менди изби центриране към Жезус, който стреля, но Тиаго Силва спря топката на голлинията и на Сините им се размина! 

Веднага след това лондончани атакуваха и след като Хаверц се измъкна, намери Лукаку сам пред вратата и бразилецът вкара, но лайнсменът сигнализира правилно за засада. 

Челси пренесе играта по-близо до вратата на съперника, но без успява да стигне до добри положения. Мачът се отвори и темпото се вдигна, но лондончани така и не стигаха до опасни ситуации. Все пак Ковачич стреля, но Диаш изби в корнер. 

В 83-ата минута Джак Грийлиш пропусна да подпечата успеха, когато се измъкна на чиста позиция и опита да прехвърли Менди, но ударът не се получи и англичанинът стреля вместо това в тялото на стража. 

В оставащото време Челси опита да измъкне точката, но центриранията не донесоха нищо и така Манчестър Сити постигна изключително ценна победа срещу един от преките си конкуренти. 

Челси – Манчестър Сити    0:1

0:1    Жезус 53

Челси: Менди, Аспиликуета, Кристенсен, Рюдигер, Джеймс (29 Тиаго Силва), Канте (60 Хаверц), Ковачич, Жоржиньо (79 Лофтъс-Чийк), Алонсо, Лукаку, Вернер
Манчестър Сити: Едерсон, Уокър, Диаш, Лапорт, Кансело, Родри, Б. Силва, Де Бройне (80 Марез), Жезус, Фодън (87 Фернандиньо), Грийлиш (87 Стърлинг)