Днес се навършват точно 20 години от един от най-паметните голове в историята на английския национален отбор. 

На 6 октомври 2001 Дейвид Бекъм реализира от страхотен пряк-свободен удар в 93-ата минута, за да донесе 2:2 срещу Гърция и да класира Трите Лъва за световното първенство в Япония и Южна Корея. 

Разстоянието до вратата бе почти 30 метра, но Бекъм изпълни по страхотен начин и забоде топката в горния десен ъгъл, за да остане завинаги като един от най-добрите изпълнители на статични положения. 

Само година по-рано англичаните бяха размазали Германия с 5:1 насред Мюнхен след хеттрик на Майкъл Оуен и преди последните мачове държаха съдбата в собствените си ръце, като те се нуждаеха от същия или по-добър резултат от Германия, за да се класират. Бундестимът направи 0:0 срещу Финландия, докато в Манчестър нещата не развиха по план и гърците водеха почти до края. 

„Помня, че беше страшно шумно, но притеснението сред феновете бе сериозно. Точно преди изпълнението обаче, стана много тихо. След като стрелях чух реакцията им. Това със сигурност остава един от най-специалните моменти в кариерата ми. Такъв гол и то на „Олд Трафорд“ … бе прекрасно. Още ме побиват тръпки, когато говоря за гола или го гледам“ спомня си Бекъм. 

„Всеки спортист иска да преживее подобно нещо. Беше страшно емоционално и именно тогава разбрах, че всичките положени усилия и труд са си стрували напълно. Освен това този гол бе изкупление за случилото на световното през 1998-а. След този гол феновете ми простиха“ добавя 46-годишният англичанин, който 3 години по-рано бе изгонен на 1/8финала след провокация от Диего Симеоне. 

Бекъм е трети по-мачове за Англия със 115, в които е вкарал 17 гола, а в цялата си кариера има 129 попадения на клубно ниво. Този гол срещу Гърция обаче, със сигурност попада сред най-велики негови изпълнения, като се подрежда до гола от центъра срещу Уест Хям.