Само за няколко месеца Патрик Виейра трансформира напълно Кристъл Палас и победата над Манчестър Сити с 2:0 в събота отново потвърди това. 

Орлите записаха едва втори успех за сезона в първенството, но играта им е напълно различна в сравнение с онази при Рой Ходжсън, отчитат английските медии. 

Тимът вече е играе много по-атакуващо и се опитва да задържа топката, изграждайки постепенно и много по-добре атаките си. 

„Основната разлика е, че контролираме топката много повече, още от защитата, а освен това станахме много по-ефективни в нападение“ заяви Уилфред Заха, който стана първият играч на Палас с 50 гола във Висшата лига. 

Цифрите са напълно ясни. Под ръководството на Виейра лондончани правят средно по 465 подавания на мач срещу едва по 370 миналия сезон, а и точността се покачва от 76% до 82%. Ударите са 10,9 срещу 9,2 през 2020-21, коефициентът xG, който отчита вероятността за отбелязване на гол скача от 0,9 до 1,2 на мач, а допуснатите изстрели падат от 14,2 по 12,2. 

Отборът привлече шестима нови играчи през лятото на обща стойност 68 милиона паунда и изглежда много по-добре отпреди, като всички говорят за Конър Галахър, а в нападение Одсон Едуар загатна за сериозен потенциал. 

Орлите може да имат една точка по-малко в сравнение с миналия сезон след 10 мача, но разликата в играта им е много голяма, а и активът трябваше да бъде доста по-голям, след като в мачовете срещу Арсенал и Брайтън лондончани получиха попадения в последните секунди и стигнаха само до равенства в тях.