Дейвид Мойс се приготвя за юбилейния си мач номер 1000 като мениджър в четвъртък вечер и признава, че в един момент не е бил сигурен дали ще достигне дори до десет мача. Пътешествие, което стартира в една студена и влажна нощ в Макълсфийлд, и преминава през Мърсисайд, Манчестър, Съндърланд и Испания, продължава в Генк в поредния мач на Уест Хем от групите на Лига Европа.

„Чуковете“ са в топ 4 на Висшата лига и са убедителни в еврокампанията си. Мойс губи в първия си мач като наставник, тогава начело на Престън, през януари 1998. Осем двубоя по-късно той най-накрая стига до успех, все още регистриран като футболист. „Беше срещу Борнемут. Помня, че почти се разплаках след това, защото бях толкова щастлив от победата. За мен по онова време, може би ако бях загубил още няколко мача щях да си кажа „хей, може би това просто не е за мен“.

Бившият централен защитник на Селтик, Кембридж и Шрусбъри извежда Престън до промоция в Чемпиъншип и е на 90 минути от Висшата лига, губейки от Болтън с 0:3 във финалния плейоф през 2001, преди да дойде и престоят му в Евертън. Мойс заменя Уолтър Смит на „Гудисън Парк“ и извежда „карамелите“ до девет завършека в топ 8, включително и четвърто място през 2005, в 11-те си пълни сезона начело на тима от Мърсисайд.

Последваха тежки престои за Мойс в Манчестър Юнайтед, където той е уволнен след десет месеца начело, в Реал Сосиедад и в Съндърланд, който изпада през 2017. Мениджърът след това поема Уест Хем, преди да бъде уволнен от собствениците Дейвид Голд и Дейвид Съливан, но след завръщането си на „Лондон Стейдиъм“, „чуковете“ летят високо и са с амбиции за силни класирания както на домашната, така и на европейската сцена. /БГНЕС