Сити срази Юнайтед с 2:0 на неговия „Олд Трафорд“ и спечели дербито на Манчестър, връщайки напрежението върху Оле Гунар Солскяер. 

Слабо първо полувреме на Червените дяволи ги обрече на 4-о поражение в последните 6 мача от Висшата лига. Шампионите контролираха двубоя и без съмнение показаха, че са по-добрият тим в момента. 

Ранен автогол на Ерик Баи и попадения малко преди почивката на Бернардо Силва се оказаха достатъчни за Небесносините да бъдат отново господари в Манчестър. 

Така хората на Пеп Гуардиола вече имат 23 точки и остават твърдо в челото, докато Юнайтед остава със 17 и продължава да бъде извън Топ 4, губейки и от другия си голям съперник, след като преди 2 седмици допуснаха унизителното 0:5 от Ливърпул. 

Оле Гунар Солскяер запази формацията си с трима в защита, но направи 3 промени. Виктор Линдельоф замени контузения Рафаел Варан, Фред се появи вместо наказания Пол Погба, а Мейсън Грийнууд започна на мястото на Маркъс Рашфорд. За Сити изненадата бе оставянето на Джак Грийлиш на пейката. Кевин де Бройне бе на линия, а Рубен Диаш замени наказания Аймерик Лапорт. Габриел Жезус също започна в предни позиции, заедно с Фил Фодън.  


 
Началото бе равностойно, като Бернардо Силва не успя да стреля добре при една ситуация за гостите, докато за домакините Хари Магуайър стреля с глава, но неточно. Така се стигна до 7-ата минута, когато Юнайтед се простреля в крака.  
 
Първо опасно центриране на Кайл Уокър бе избито, но опасността остана. Гюндоган не успя да засече нов пас на Уокър, но след това топката стигна до Кансело, който подаде към близката греда, където Ерик Баи засече в собствената си врата. Ужасен момент за защитника на Юнайтед!  
 
Това разбира се промени плановете на Червените дяволи, а Гражданите станаха още по-уверени. Фодън не успя да стигне до една топка подадена от Де Бройне и макар и да нямаше добри положения гостите контролираха случващото се на терена.    
 
Все пак в 26-ата минута Юнайтед тества сериозно Едерсон. Люк Шоу подаде от крилото, а Роналдо засече впечатляващо от въздуха и стреля към целта. Вратарят на Сити успя да се справи, а Мейсън Грийнууд не съумя да реагира навреме за добавката и гостите оцеляха.  

След  това обаче бе ред на Давид де Хеа да запази отбора си в мача. Първо той се справи с много опасен удар на Кансело, след това с отклонена топка от Линдельоф при удар на Фодън, последва изстрел на Де Бройне към далечния ъгъл, но испанецът отрази, а веднага след корнера се парира и опит на Кансело, отчитайки се със серия от важни намеси. 

Секунди преди почивката обаче, той бе безпомощен. Кансело центрира, Магуайър и Шоу подцениха положението и Бернардо Силва се измъкна на далечната греда, за да засече в мрежата. Де Хеа също не се справи по най-добрия начин и задачата на Юнайтед стана много трудна. 

Солскяер пусна Санчо за старта на втората част, но това не помогна особено. Домакините владееха повече топката, но без да създават опасности. Грийнууд все пак прати топката покрай вратата при един опит, а гостите разчитаха на контри, като при една от тях Гюндоган не бе точен. 

Рашфорд също влезе, но ситуацията остана същата. Юнайтед просто не успяваше да създаде достатъчно сериозен натиск и с това да генерира опасни положения. Дори и Дони ван ден Беек влезе, но малко след това Фодън бе изведен от Де Бройне, но стреля в гредата. До края нямаше какво да се случи и Сити очаквано спечели и то по убедителен начин. 

Манчестър Юнайтед – Манчестър Сити    0:2
 
0:1     Баи 7 автогол 
0:2    Б. Силва 45+1
 
Манчестър Юнайтед: Де Хеа, Линдельоф, Магуайър, Баи (46 Санчо), Уан-Бисака, Мактомини, Фред (80 Ван ден Беек), Шоу (73 Телеш), Фернандеш, Грийнууд (67 Рашфорд), Роналдо 
Манчестър Сити: Едерсон, Уокър, Диаш, Стоунс, Кансело, Родри, Гюндоган, Фодън, Де Бройне, Силва, Жезус