Въпреки ВАР Евертън обърна Арсенал с 2:1 в последния мач от 15-ия на Висшата лига, за да се върне към победите след 8 поредни мача без успех. 

Две попадения на Карамелите бяха отменени заради тънки засади, Сините изостанаха в края на първото полувреме, но с голове в края успяха да спечелят. 

Демарай Грей бе големият герой, след като бе в основата на изравнителния гол и сам вкара победния в добавеното време. Хората на Рафа Бенитес играха добре и показаха, че все още могат да играят добър футбол. 

Те вече имат 18 точки, като се отдалечиха на 8 от опасната зона. Арсенал остава с 23 след втората си поредна загуба. Артилеристите играха слабо и макар и да поведоха, отново демонстрираха, че имат ппроблеми в защита и останаха с празни ръце. 

В състава на Арсенал имаше изненади. Пиер-Емерик Обамеянг остана на пейката за сметка на Александър Лаказет, а Емил Смит-Роу не бе на линия заради лека контузия. Гранит Джака се завърна в състава за първи път от края на септември, Киърън Тиърни замени Нуно Тавареш в защита, а Букайо Сака се появи на мястото на Мохамед Елнени. За домакините Лука Дин отсъстваше, но Йери Мина се завърна. 

Началото бе равностойно, без някой от тимовете да вземе предимство. Домакините се опитваха да бъдат максимално остри в действията си, а лондончани да контролират топката. Удари отдалеч на Грей и Партей бяха крайно неточни. 

В средата на полувремето Сака получи сериозен удар от Годфри и му трябваше лекарска помощ, но все пак се завърна. В 25-ата минута един лош пас на Габриел едва не струваше скъпо на Артилеристите, след като Карамелите разиграха и Дукуре се оказа на добра позиция в наказателното поле, но стреля разочароващо. 

В 27-ата минута феновете на домакините пък показаха недоволството си от лошото представяне на клуба, като се обърнаха с гръб към терена, макар и не всички. Малко след това Годфри стъпи върху лицето на падналия Томиясу, но действието му бе неволно и макар и ВАР да прегледа положението, логично не се стигна до нещо по-сериозно. Последва контузия за Мина и влизането на Холгейт. 

Евертън изглеждаше по-опасния от двата тима и удар на Гордън бе блокиран от Бен Уайт. Стигна се обаче до 43-ата минута, когато след центриране на Таунздънд Ричарлисон вкара с глава. За радост на гостите обаче, бразилецът се оказа в тънка засада и попадението бе отменено. 

И това се оказа ключово, защото в последните секунди на първата част гостите вкараха. Киърън Тиърни центрира отляво, а Йодегор остана непокрит и засече в близкия ъгъл, за да даде предимство на Артилеристите, които бяха далеч от силно представяне. 

Второто полувреме започна с опит за центриране на Гордън, но вятърът отнесе топката към вратата и Рамсдейл трябваше да спасява на голлинията. Гостите отговориха с две статични положения, но не успяха да затруднят Пикфорд. 

Арсенал играеше по-добре, но в 57-ата минута Евертън вкара отново. Ричарлисон получи на ръба на засадата и преодоля Рамсдейл с удар в близкия ъгъл. Пак последва преразглеждане от ВАР, като ситуацията бе страшно тънка, но и този гол бе отменен. Невероятно! 

В крайна сметка обаче, късметът нямаше как да покрива гостите вечно. В 79-ата минута Демарай Грей стреля майсторски от границата на наказателното поле, топката срещна напречната греда, но попадна право на глава на Ричарлисон, който я прати в далечния ъгъл и ето как Евертън изравни. 

Арсенал веднага потърси нов гол и  84-ата минута резервата Еди Нкетиа пропусна чисто положение. От около 4-5 метра той засече центриране в гредата, а след това не успя да реагира навреме, за да направи добавката. 

В 91-ата минута Йодегор получи на добра позиция, финтира и стреля, но Шеймъс Колман се хвърли на пътя на топката и блокира по великолепен начин. Веднага след това Карамелите ликуваха. Грей получи вляво на скорост, бутна топката встрани и с великолепен удар я прати в мрежата, след рикошет в страничната греда. Страхотен гол и страхотна победа, въпреки че в самия край Обамеянг бе близо да донесе равенството! 

Евертън – Арсенал    2:1

0:1    Йодегор 45+2
1:1    Ричарлисон 79
2:1    Грей 92

Евертън: Пикфорд, Колман, Кийн, Мина (31 Холгейт), Годфри, Дукуре, Алан, Грей, Таунзънд (66 Андре Гомеш), Гордън (87 Айоби), Ричарлисон
Арсенал: Рамсдейл, Томиясу, Уайт, Габриел, Тиърни (65 Тавареш), Партей, Джака, Сака, Йодегор, Мартинели (71 Нкетиа), Лаказет (85 Обамеянг)