Челси загуби нови точки, този път след 1:1 срещу Евертън в 17-ия кръг на Висшата лига, макар че доминираше тотално създаде редица голови положения. 

Вратарят Джордън Пикфорд обаче и липсата на прецизност оставиха лондончани без победа и разликата до лидера Манчестър Сити се увеличи на 4 точки. 

Домакините отправиха 23 изстрела към вратата на Карамелите, от които 10 точки, успяха все пак да поведат, до допуснаха бързо изравняване след това и така и не стигнаха до победа. Те имат 37 точки, докато Евертън е с 19, като това определено бе отлична точка за Карамелите, макар и постигната с доста късмет. 

Непосредствени преди мача Томас Тухел потвърди, че Ромелу Лукаку, Тимо Вернер и Калъм Хъдзън-Одой са с Ковид, както и контузеният Бен Чилуел. Възможно е и Кай Хаверц да е заболял, а това бе сериозен проблем за Сините. Така Кристиан Пулишич водеше атаката. Карамелите обаче също бяха без важни фигури като Ричарлисон, Андрос Таунзънд и Демарай Грей. 

Въпреки това Челси заигра много силно още от самото начало и първата възможност се откри пред Рийс Джеймс, но той стреля покрай вратата от добра позиция. Веднага след това и Мейсън Маунт пропусна. 

Хаким Зиеш играеше много силно за лондончани и центрира, а Маунт отклони, но Пикфорд се справи. Всичко това в първите 11 минути. Самият Зиеш стреля силно, но вратарят на Евертън отрази, а след това Пикфорд изби и опасен шут на Джеймс. 

Домакините тотално доминираха, но така и не можеха да вкарат. Ударите следваха един след друг, но гол не падаше. Маунт не затрудни стража при поредния си опит, а след това Зиеш направи двойно с Мейсън, но прати топката неточно. Последва и нов сериозен пропуск на Маунт в 36-ата минута, когато Рюдигер го изведе на чиста позиция, но Пикфорд спаси с крак. 

Едва в края на полувремето Евертън контраатакува и Гордън стреля, но твърде слабо и не затрудни Менди. След паузата ситуацията не се промени, като доминацията на Челси се запази. 

В 51-ата минута Маунт за пореден път опита късмета си, този път от дистанция, но Пикфорд отрази. Карамелите станаха малко по-остри в действията си, но лондончани създаваха добрите положения и ги пропускаха. 

До 70-ата минута. Тогава домакините спряха контра на съперника и атакуваха, Рийс Джеймс изведе стартиралия отдясно Маунт, който този път не сбърка с прецизен изстрел в близкия ъгъл. Заслужен аванс за лондончани. 

Радостта им обаче бе кратка, защото Евертън бързо изравни. Гостите стигнаха до статично положение, Антъни Гордън центрира и на далечната греда защитникът Брантуейт отклони в мрежата за 1:1. Шок за „Стамфорд Бридж“. 

Челси веднага натисна, но до края нямаше много време. Все пак Пикфорд отрази удари с глава на Тиаго Силва и Антонио Рюдигер. Минутите изтичаха, а голът така и не идваше и в  крайна сметка мачът завърши 1:1 за разочарование на домакините. 

Челси – Евертън    1:1

1:0    Маунт 70
1:1    Брантуейт 74

Челси: Менди, Аспиликуета (79 Чалоба), Тиаго Силва, Рюдигер, Джеймс, Лофтъс-Чийк (65 Саул), Жоржиньо, Алонсо (65 Баркли), Маунт, Зиеш, Пулишич
Евертън: Пикфорд, Кени, Холгейт, Кийн, Брантуейт, Годфри, Айоби, Дукуре, Гомес (70 Гбамен), Гордън (91 Онянго), Симс (62 Добин)