Арсенал се утвърди в Топ 4 на Висшата лига след категоричен триумф над Лийдс с 4:1 като гост в единственият мач от програмата на 18-ия кръг, който се игра в събота. 

Артилеристите решиха всичко още до почивката с 3 гола, два от които реализира Габриел Мартинели. Те можеха да вкарат и още, след като получиха много свободно пространство от домакините, които бяха без на практика половината си отбор. 

След паузата гостите намалиха темпото и бяха наказани да останат без суха мрежа, след като направиха и дузпа, но това по никакъв начин не постави победата им под въпрос. Тимът на Микел Артета вече е с 32 точки, като има 3 поредни победи. За Лийдс това е второ тежко поражение, като отборът остава с 16 точки и не е далеч от неприятностите. 

Съставът на Арсенал бе непроменен от победата над Уест Хям, докато за домакините липсваха 7 защитиници и общо 11 души от първия отбор, сред които бе и Патрик Бамфорд. 

Още в началото лондончани натиснаха, въпреки че във 2-ата минута Рафиня отклони с глава топката над вратата след корнер. Последва сериозен пропуск за Артилеристите. Йодегор намери перфектно Лаказет, Мелие спаси удара, а Сака не успя да намери празната врата. Огромен пропуск наистина! 

Последва точен удар и на Тиърни, който предизвика намеса на Мелие, преди в 16-ата Арсенал да вкара. Лаказет се пребори за една топка като притисна Адам Форшоу, тя остана свободна в наказателното поле и Габриел Мартинели с великолепен удар стреля под гредата и даде аванс на своя тим. Това третия гол за бразилеца в последните 6 мача. 

Арсенал продължи да натиска и в 24-ата минута Тиърни бе изведен и стреля в близкия ъгъл, но Мелие спаси. След корнера последва контраатака, при която Рафиня се измъкна свободен на границата на наказателното поле, стлеля остро, но покрай вратата. Това бе отлична ситуация за звездата на Лийдс. 

В 28-ата минута Арсенал вкара отново. Домакините отново загубиха в средата на терена, Джака изведе отлично Мартинели и той измъкнал се сам срещу вратаря го преодоля за втори път. Страхотна работа от бразилския нападател. 

В 35-ата минута Арсенал пропусна отново. Гостите отнеха дълбоко в половината на домакините, разиграха добре и Лаказет получи сам пред Мелие, но стреля в тялото му и пропусна да направи разликата от 3 гола и на практика да реши всичко. 

В 42-ата минута обаче това се случи. Букайо Сака проби отдясно, след това се получи карамбол и топката остана в краката му, младокът стреля и след рикошет в Клих топката пак посети мрежата на Лийдс. ВАР провери попадението и го потвърди. 

До почивката Йодегор и Сака отправи нови точни удари, с коите Мелие се справи. Въпреки получените 3 гола за 45 минути, вратарят на Лийдс бе спасил други 8 изстрела. Предимството на гостите бе тотално. 

Второто полувреме започна с лошо настъпване на Джака срещу Рафиня, но на халфа на Арсенал му се размина, въпреки намесата на ВАР. Рафиня успя да продължи, което бе важно за Лийдс. Домакините играеха по-добре след паузата, без обаче да притесняват сериозно Рамсдейл. Арсенал пък определено намали темпото след солидния си аванс. 

Сака все пак пропусна в средата на полувремето като стреля покрай вратата по диагонала. В 74-ата минута обаче, Бен Уайт направи голяма глупост, като с безсмислен шпагат фаулира Гелхард и реферът отсъди дузпа. Рафиня бе безкомпромисен и намали изоставането на Лийдс. 

До някаква изненада обаче нямаше как да се стигне. В 84-ата минута Йодегор изведе отлично влезлият от пейката Смит-Роу и той оформи крайното 4:1 с прецизен изстрел, разписвайки се във втори пореден двубой като резерва. 

Лийдс – Арсенал    1:4

0:1    Мартинели 16
0:2    Мартинели 28
0:3    Сака 42
1:3    Рифиня 75 дузпа
1:4    Смит-Роу 84

Лийдс: Мелие, Драме, Кох, Ейлинг, Далас, Клих (78 Грийнууд), Форшоу, Рафиня, Робъртс, Харисън (31 Съмърсвил, 81 Маккарън), Гелхард
Арсенал: Рамсдейл, Томиясу (64 Седрик Соареш), Уайт, Габриел, Тиърни, Сака (78 Смит-Роу), Партей, Джака, Мартинели, Йодегор (85 Тавареш), Лаказет