Сенегалската футболна федерация (ФСФ) обвини клуба от английската Висша лига Уотфорд в това, че не позволява на нападателя Исмаила Сар да играе на предстоящия турнир за Купата на Африка.

ФСФ твърди, че Уотфорд е демонстрирал „неуважително и дискриминационно поведение“. Сар в момента е в лазарета с контузия на коляното и не е играл за „стършелите“ от ноември насам. „Сенегалската футболна федерация желае да изрази чрез това прессъобщение дълбокото си порицание на неуважителното и дискриминационно поведение от ръководителите на Уотфорд, които търсят по всевъзможни начини да предотвратят играч от това да играе за националния си отбор“, се казва в изявление на ФСФ.

Турнирът стартира следващата неделя в Камерун и ще продължи до 6 февруари, което се сблъсква с европейския клубен сезон. Освобождаването на африканци е слабо място за някои мениджъри, като наставникът на Наполи Лучано Спалети определи Купата на Африка като „невидимо чудовище“. Сар впечатлява за закъсалия тим на Уотфорд от началото на сезона, като има пет гола в 12 мача във Висшата лига. „Стършелите“ отново се забъркаха в противоречива ситуация с африкански футболист, след като колегата на Сар – Еманюел Денис, не бе пуснат да играе за Нигерия, като „суперорлите“ заявиха, че английският клуб „е показал зъбите си“, когато отказал да го освободи за надпреварата.

Сенегал, вицешампион от последното издание през 2019, е един от фаворитите за триумф в тазгодишната надпревара, която бе отложена с година поради пандемията от коронавирус.