Както и през миналия сезон, когато си гарантира титлата след серия от 15 поредни победи и сега Манчестър Сити е на път да направи подобно нещо. 

Страхотен гол на Кевин де Бройне донесе победа на Гражданите над Челси с 1:0 в дербито от 22-ия кръг на Висшата лига. Така хората на Пеп Гуардиола дръпнаха с 13 точки пред Челси и 14 пред Ливърпул, който все пак е с два мача по-малко. 

Небесносините бяха по-настойчиви и стигнаха до пробива в средата на второто полувреме, което се оказа и решаващо. Лондончани играха твърде дефанзивно и стратегията им не се увенча с успех, въпреки че имаха 1-2 добри ситуации.  

В състава на домакините липсваше Рубен  Диаш, който бе резерва. Гюндоган и Жезус също бяха на пейката. За Челси Мейсън Маунт не бе сред титулярите, както и Кай Хаверц. 

Домакините взеха инициативата още от началото и в 4-ата минута Кепа изчисти в тялото на Аспиликуета, но за радост топката мина встрани от вратата. Първото чисто положение бе за гостите. В 10-ата минута Лукаку се справи със Стоунс, напредна и подаде на Зиеш, който обаче бе в засада. Ако белгиецът бе играл сам щеше да е доста по-добре, тъй като щеше да стреля с удобния си ляв крак. 

В 14-ата минута Кепа спаси лесно удар на Стоунс, а в следващите минути натискът на домакините не носеше проблеми на вратаря на гостите, въпреки центриранията и спечелени корнери. Лондончани бяха очаквано много добре организирани и подредени, като Алонсо и Рюдигер на два пъти изпревариха решаващо играчи на Сити в наказателното си поле. 

В 39-ата минута Гражданите пропуснаха най-добрия си шанс. Тяхната преса даде резултат и Ковачич сбърка при подаването, топката се оказа идеална за Джак Грийлиш, който бе сам срещу вратаря и стреля, но Кепа успя да скъси дистанцията и да отклони с тяло в корнер. Страхотно спасяване, но паузата логично дойде при 0:0. 

Челси обаче нямаше удар към вратата през първите 45 минути, което се случи за първи път от май 2018-а срещу Нюкасъл. Сините обаче действаха солидно в защита и ограничиха опонента само до една чиста ситуация. 

Веднага след паузата обаче, гостите атакуваха опасно. Ковачич изведе отлично Лукаку, който стреля към далечния ъгъл, но Едерсон се отчете с отлично спасяване. Темпото се вдигна и Сити също стана по-настойчив. Грийлиш центрира опасно, но нямаше кой да засече. 

Последва опит на Стърлинг да спечели дузпа, блъскайки се в Алонсо, но секунди преди това имаше засада, така че лайнсменът спести споровете имаше ли дузпа или нямаше. Сити продължи да опитва, но Челси бе солиден. В 63-ата минута Де Бройне стреля опасно от пряк свободен удар, но Кепа спаси. Последва диагонален удар на Стърлинг, но покрай целта. 

В 70-ата минута обаче, пробивът бе факт. Де Бройне получи близо до централната линия от Кансело, обърна се и тръгна напред с топка в краката, след което стреля майсторски към далечния ъгъл и отбеляза страхотен гол. 

Челси опита да реагира, но без да стигне до добри положения. Креативността определено куцаше на Сините, а влизането на Маунт дойде късно – чак в 81-ата минута. Сити заигра на контри и при една от тях Фодън стреля неточно. Удар в близкия ъгъл на Грийлийш пък бе спасен от Кепа.  

Манчестър Сити – Челси    1:0

1:0    Де Бройне 70

Манчестър Сити: Едерсон, Уокър, Стоунс, Лапорт, Кансело, Родри, Де Бройне (85 Гюндоган), Бернардо Силва, Фодън (88 Жезус), Стърлинг, Грийлиш
Челси: Кепа, Рюдигер, Силва, Сар, Аспиликуета, Канте, Ковачич, Алонсо (81 Маунт), Пулишич (69 Вернер), Зиеш (69 Хъдзън-Одой), Лукаку