Диого Жота вкара два гола, за да прати Ливърпул на финала в турнира за Купата на Лигата, носейки 2:0 насред „Емиратс” срещу домакините от Арсенал. 

Португалецът се разписа в двете полувремена и след 0:0 преди седмица Мърсисайдци ще спорят за трофея в „Карабао Къп” срещу Челси на 27 февруари. 

Това ще бъде 13-и финал в надпреварата за Ливърпул, който ще преследва 9-ия си успех и първи от 2012-а година. Разочарованието пък остава за Арсенал. 

И двамата мениджъри започнаха с много силни състави, като все пак в тях имаше и някои промени. За домакините се завърнаха Емил Смит-Роу, Такехиро Томиясу и Мартин Йодегор, а за гостите единствено Куивин Келехър и Кейд Гордън бяха разликата от победата над Брентфорд. 

Двубоят започна с опасен пряк свободен удар на Александър Лаказет, но за разочарование на домакините топката срещна напречната греда. 

Артилеристите доминираха в тези първи минути, но без да стигнат до чисти положения. Гостите действаха спокойно и в 13-ата минута вкараха след корнер чрез Матип, който обаче се оказа зад защитата при отклоняването във вратата, така че попадението бе отменено. 

В 19-ата минута обаче, нямаше какво да спаси Арсенал. Португалецът получи отляво, след това влезе към центъра справяйки се лесно с Томиясу, Уайт не успя да го покрие и макар и ударът да не изглеждаше особено силен, Рамсдейл остана заблуден и не успя да реагира. 

В тези минути Ливърпул изравни играта преди в 28-ата Мартинели да навлезе в наказателното поле, но миг преди да стреля Фабиньо го спря по великолепен начин. Контролът се измести на страната на гостите, но и темпото се вдигна. Келехър успя да покрие на няколко пъти високо построената защитна линия на мърсисайдци, като в крайна сметка паузата дойде при аванс за Ливърпул. 

Второто полувреме започна с удар над целта на Лаказет, който трябваше да се справи много по-добре.  Гостите отговориха с добро положение създадено от Жота, но Гордън също стреля много високо. 

Лондончани така и не можеха да осъществят по-сериозен натиск, въпреки усилията си. В 59-ата минута интригата можеше да приключи, но след корнер Конате отклони топката към далечната греда и домакините оцеляха. 

Последва пропус на Смит-Роу, който след подаване на Сака не бе точен и също стреля над вратата. В 72-ата минута Мартинели принуди Келехър да се намесва, след което Ливърпул си гарантира триумфа. 

В 77-ата минута Жота се измъкна зад защитата след отличен пас на Александър-Арнолд, поведе си отлично на гърди, взе предимство срещу Бен Уайт и стреля майсторски покрай Рамсдейл. Лайнсменът сигнализира за засада, но след намесата на ВАР се видя, че португалецът е покрит, така че попадението бе напълно редовно. 

Скоро след това Мартинели стреля над вратата, а в 87-ата и 90-ата минута резервата Томас Партей успя да получи два жълти картона и бе изгонен, за да направи вечерта за Арсенал още по-лоша. 

Арсенал – Ливърпул    0:2

0:1    Жота 19
0:2    Жота 77

Арсенал: Рамсдейл, Томиясу, Уайт, Габриел, Тиърни, Локонга, Йодегор, Сака, Смит-Роу (74 Партей), Мартинели, Лаказет (74 Нкетиа)
Ливърпул: Келехър, Александър-Арнолд, Матип (46 Конате), Ван Дайк, Робъртсън, Фабиньо, Хендерсън (75 Милнър), Джоунс, Гордън (64 Минамино), Жота, Фирмино (84 Уилямс)