Манчестър Сити остана на полпозиция за нова титла във Висшата лига след трудно 2:2 на терена на Уест Хям в предпоследния 37-и кръг. 

Гражданите губеха с 0:2 на почивката след два гола на Джаръд Боуен, но успяха да се докопат до равенството след паузата, а пропуснаха и дузпа. 

Домакините обаче също могат да съжаляват, че не вкараха отново, защото през второто полувреме имаха 3 отлични възможности, но ги пропуснаха. 

Така Сити има 90 точки, докато Ливърпул е с 86 и с мач по-малко, който ще изиграе във вторник на терена на Саутхемптън. 

В състава на лондончани нямаше изненади, докато за Сити Фернандиньо се появи в центъра на защитата до Аймерик Лапорт. Стърлинг, Фодън и Гюндоган останаха на пейката, а Жезус, Грийлиш и Марез стартираха. 

Още в началото двата тима стигнаха по едно половинчато положение. Първо Зинченко не успя да овладее добре пас на Бернардо Силва, а веднага след това Боуен центрира опасно, но Едерсон изби. 

Удар на Де Бройне бе блокиран от Соучек, а в 9-ата минута Лапорт неволно влезе с бутоните на един от лайнсмените и го събори, но съдията успя да продължи. Постепенно Гражданите овладяха инициативата, като в 16-ата минута Фабиански не успя да овладее добре една топка, но Грийлиш не съумя да се възползва. 

В 20-ата минута Грийлиш се размина с топката от чиста позиция, а след това Родри стреля, но след отклоняване в Доусън кълбото премина малко над целта. Изглеждаше, че гостите контролират събитията, когато получиха попадение. 

Боуен изпревари Зинченко, след което стигна до топката след прехвърлящо подаване от Форналс, заобиколи Едерсон и реализира с прецизен изстрел от малък ъгъл. Шок за Сити и нови надежди за Ливърпул! 

Гуардиола се изнерви и в следващите минути отборът му също не успя да стигне до нищо опасно. Лапорт все пак стреля над вратата след корнер, а в 36-ата минута Жезус успя да прати топката на сантиметри от далечния ъгъл. Почти веднага след това бразилецът получи нов шанс, но ударът му бе блокиран, а при добавката Кресуел спря Марез. 

Зинченко също не бе точен, след като гостите определено засилиха натиска и в 40-ата минута ударите бяха 12:2  в тяхна полза. Нов опит на Де Бройне не затрудни домакините, които точни преди паузата удариха отново. 

Отново топката бе подадена зад защитата на Сити, Боуен отново се измъкна от Зинченко и Лапорт, след което завърши с прецизен изстрел от границата на наказателното поле. Невероятен развой на събитията и страхотен аванс за Чуковете на почивката. 

Малко след паузата обаче, шампионите стигнаха до ключовия ранен гол. Първо центриране на Де Бройне бе изчистено, но Зинченко върна пред вратата, където Родри отклони към налитащия Грийлиш, който с удар от въздуха и рикошет в земята преодоля Фабиански, за да върне интригата. 

Малко след това нов удар на Грийлиш бе блокиран, а натискът на Сити стана очаквано много сериозен. Жезус също тества Фабиански с изстрел от малък ъгъл по земя, с който вратарят се справи. 

В 56-ата минута Силва стреля опасно, но Фабиански съумя да се намеси, а след това негов съотборник изчисти. В 60-ата минута Де Бройне стреля опасно от свободен удар, но малко над вратата. 

Малко след това гостите едва не се самоубиха. Лапорт и Едерсон не се разбраха, топката бе избита към Боуен, който се измъкна в наказателното поле и опита да оформи хеттрика си от малък ъгъл, но не намери целта и Сити оцеля. 

В 64-ата минута Фернандиньо се издъни. Ветеранът върна лошо топката назад, без да е притиснат кой знае колко, Антонио овладя и прехвърли Едерсон, но не намери вратата. Две положения, за които лондончани щяха много да съжаляват. 

И в 69-ата минута бяха наказани. Или по точно се самонаказаха. Риад Марез центрира от свободен удар, Цоуфал опита да отклони покрай вратата, но прати топката в собствената си врата. 2:2 и Гражданите отново дишаха по-спокойно. 

В 75-ата минута обаче късметът отново ги покри. Соучек свали на пътя на Боуен, който стреля от десетина метра, но топката се отби от защитник и премина встрани. Страхотно положение за Чуковете и страхотен късмет за гостите. 

Малко след това за домакините влезе за 549-и и последен път Марк Нобъл, но натискът на гостите продължи, като два удара на Грийлиш бяха блокирани. В 83-ата минута Гражданите поискаха и дузпа за събаряне на Габриел Жезус. Доусън не стигна до топката, а Антъни Тейлър имаше добра видимост, но не посочи бялата точка. 

Последва преразглеждане от ВАР и преглеждаде на положението отново от съдията, който очаквано промени първоначалното си отсъждане и отсъди дузпа. Марез изпълни, но не по-най-добрия начин и Фабиански успя да спаси, а след това съотборниците му изчистиха. Страхотен  момент! 

До края Сити опита да вкара нов гол, но не успя да го направи и така мачът приключи наравно, но точката може да е скъпоценна за хората на Гуардиола по пътя към титлата.  

Уест Хям – Манчестър Сити    2:2

1:0    Боуен 24
2:0    Боуен 45
2:1    Грийлиш 49
2:2    Цоуфал 69 автогол

Уест Хям: Фабиански, Цоуфал, Доусън, Зума, Кресуел, Соучек, Райс, Боуен, Лансини (77 Нобъл), Форналс (92 Джонсън), Антонио (94 Ярмоленко)
Манчестър Сити: Едерсон, Кансело, Фернандиньо, Лапорт, Зинченко, Родри, Бернардо Силва, Де Бройне, Марез, Жезус, Грийлиш